Lehtikuva/Martti Kainulainen

SDP on todennäköinen voittaja, mutta kokoomus voi vielä tasoittaa pelin.

SDP:llä on seitsemän paikan kaula kokoomuksen viestintätoimisto Ellun kanojen tutkimusjohtajan Jukka Mannisen ennusteessa, kun vaaleihin on 19 päivää. SDP on kiinni 47 paikassa (+13), kokoomus 40:ssä (+3).

Tilanne voi kuitenkin muuttua, sillä SDP on ottamassa viimeisen paikan neljässä vaalipiirissä, kokoomus vain yhdessä. Kokoomus on kuitenkin kolmessa vaalipiirissä ensimmäisenä viivan alla, SDP vain yhdessä.

”Tämä asetelma korostaa loppukirin merkitystä. Jos taistelu suurimman puolueen asemasta olisi jääkiekko-ottelu, niin nyt pelataan kolmannen erän viittä viimeistä minuuttia ja SDP johtaa 4-2. Summerin soidessa SDP on todennäköinen voittaja, mutta hyvällä pelillä tai kilpakumppanin virheiden myötä kokoomuksella on vielä sauma tasoittaa ottelu”, Manninen kuvaa tilannetta.

Hänen mukaansa SDP:n suurin uhka on vihreät, mikä näkyy demarien kampanjastrategiassa. Vihreät kärkkyy kahta SDP:n viimeisistä paikoista.

Vihreät on tässä ennusteessa saamassa 23 edustajaa (+8), mikä on yksi vähemmän kuin perussuomalaiset (-14). Kahdeksan lisäpaikan lisäksi vihreät on viivan alla kolmessa vaalipiirissä.

ILMOITUS

Vasemmistoliitto saa tämän ennusteen mukaan 16 kansanedustajaa, mikä olisi neljän paikan vaalivoitto.

Suurin häviäjä on edelleen keskusta, joka menettäisi 16 edustajaa ja saisi 33. Puolue on viimeisellä sijalla kolmessa vaalipiirissä, mutta ensimmäisenä kärkkyjänä vain kahdessa.

”Loppukirin pitäisi olla huomattava, jotta puolue olennaisesti parantaisi paikkamääräänsä”, Manninen kirjoittaa.

Vasemmistoliitto havittelee punavihreää hallitusta, jossa keskusta olisi mieluisampi kumppani kuin kokoomus. SDP, vihreät, keskusta ja vasemmistoliitto saisivatkin enemmistön 119 paikalla.