LEHTIKUVA

WWF:n suosittelema ilmastoystävällinen ruokavalio:

• pääasiassa kasviksia

• kotimaista kestävästi pyydettyä kalaa

• korkeintaan lasi maitoa tai muutama siivu juustoa päivässä

• broileria muutaman kerran viikossa

• korkeintaan kerran viikossa punaista lihaa

• korkeintaan kuusi kananmunaa kuukaudessa

Ruoan suurimmat ilmastopäästöt syntyvät eläinperäisen ruoan tuotannosta, muistuttaa ympäristöjärjestö WWF.

Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii pikaisia muutoksia suomalaistenkin ruokavalintoihin. Siksi WWF on laatinut uuden ruokasuosituksen.

Ilmastoystävällisessä ja luonnon kannalta kestävässä ruokavaliossa syödään punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa.

– Jotta maapallon keskilämpötilan nousu voidaan rajata 1,5 asteeseen, ruokavaliomme on muututtava pääosin kasvisperäiseksi, sanoo WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder.

WWF:n uusi ruokasuositus perustuu tiedejulkaisu Eat-Lancetin planetaariseen ruokavalioon.

Suositus takaisi terveellisen ruokavalion maapallon kasvavalle väestölle, hillitsisi ilmastonmuutosta ja turvaisi luonnon monimuotoisuuden.

Lihankulutuksen taustalla tukipolitiikka

Vaikka kasvisruoka on ollut viime aikoina paljon esillä, suomalaisten lihankulutus on lisääntynyt lähes 20 prosenttia 2000-luvulla. Lihan määrää suomalaisten lautasilla pitäisi vähentää merkittävästi.

– Lihankulutuksemme taustalla on yhteiskunnallisia päätöksiä, kuten maatalouden tukipolitiikka, sanoo WWF:n johtava ruoka-asiantuntija Annukka Valkeapää.

– Tukipolitiikan takia esimerkiksi lehmänmaito maksaa vähemmän kuin kasviperäinen maito, vaikka lehmänmaidon tuottaminen vaatii paljon enemmän resursseja ja sen ympäristövaikutukset ovat moninkertaiset verrattuna kasviperäisiin maitoihin.

Suomalaisten lihankulutuksen vähentämiseksi tarvitaan kuluttajavalintojen lisäksi yritysten, teollisuuden ja poliitikkojen päätöksiä.

– Jotta kasvisperäinen ruokavalio lisääntyy, sen pitää olla suomalaisille halpaa, helppoa, herkullista ja hyväksyttävää, Valkeapää sanoo.

Ruoka muodostaa viidenneksen hiilijalanjäljestämme

Suomalaisten kuluttamien maataloustuotteiden tuottamiseen tarvittavasta maa-alasta 40 prosenttia on Suomen rajojen ulkopuolella.

Maatalousmaasta 83 prosenttia on eläinperäisen ruoan tuotannon käytössä. Proteiineista eläinperäinen ruoka vastaa kuitenkin vain 37 prosenttia.

– Eläinperäisen ruoan tuotanto on lisääntynyt niin paljon, että se itsessään uhkaa ruokaturvaa. Liharuoan tuottamiseen tarvitaan noin nelinkertainen maa-ala verrattuna kasvisravinnon tuottamiseen, sanoo Annukka Valkeapää.

Ruoantuotanto on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti yksi suurimmista yksittäisistä kasvihuonekaasujen aiheuttajista. Ruoka muodostaa viidenneksen hiilijalanjäljestämme.

Ruoantuotanto on myös suurimpia syitä maailman villieläinten määrän romahtamiseen, sillä luonnontilaisten alueiden, kuten metsien raivaaminen eläinperäisen ruoan tuotantoon ajaa villieläimet ahtaalle.

Tämän viikon lauantaina järjestettävä maailman suurin ilmastotapahtuma Earth Hour kannustaa suomalaisia tekemään ilmastotekoja ruokalautasellaan joka päivä. Monet ravintolat, koulut ja työpaikat tarjoavat ilmastoystävällistä ruokaa koko viikon.

WWF:n suosittelema ilmastoystävällinen ruokavalio:

• pääasiassa kasviksia

• kotimaista kestävästi pyydettyä kalaa

• korkeintaan lasi maitoa tai muutama siivu juustoa päivässä

• broileria muutaman kerran viikossa

• korkeintaan kerran viikossa punaista lihaa

• korkeintaan kuusi kananmunaa kuukaudessa

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!