Lehtikuva/Jussi Nukari

Asiakasmaksujen korottaminen vuonna 2016 johti siihen, että lääkkeitä jää ostamatta ja hoitoja ottamatta.

Vuoden alku merkitsee monelle pitkäaikaissairaalle taloudellisia vaikeuksia. Ennen eri maksukattojen täyttymistä kaikki menot jäävät sairastuneen maksettavaksi täysimääräisinä. Munuais- ja maksaliitto vaatii tulevalta hallitukselta toimia, jotta sairastamisen kulut eivät vaarantaisi toimeentuloa.

Maksukattojen tarkoitus on suojata sairastuneita kohtuuttoman suurilta kustannuksilta, mutta pienituloisen pitää löytää heti vuoden alussa yli 1 500 euroa maksuihin. Matkakorvausten vuotuinen omavastuu on 300 euroa, lääkekorvausten alkuomavastuu 50 euroa ja vuosiomavastuu 572 euroa, terveydenhuollon maksukatto 683 euroa ja lisäksi käytössä voi olla ei-korvattavia reseptilääkkeitä.

– Terveydenhuollon asiakasmaksujen enimmäismäärän roima nostaminen vuonna 2016 on kohdellut pitkäaikaissairaita kovalla kädellä. Toimeentulovaikeudet ovat yleisiä varsinkin niillä sairastuneilla, joille on jo ennestään kasautunut huono-osaisuutta monelle elämän osa-alueella, mutta myös keskituloisille terveydenhuoltomenot ovat merkittävä rasite, sanoo Munuais- ja maksaliiton sosiaaliturvan ja edunvalvonnan asiantuntija Maria Ruuskanen.

Munuais- ja maksaliitto selvitti sairastuneiden selviytymiskeinoja kysymällä asiaa eri sairaanhoitopiirien hoito- ja sosiaalialan ammattilaisilta. Selvisi, että lääkärin määräämiä lääkkeitä ei ole ostettu, elintärkeitä hoitoja on jätetty väliin, sairauden hoitoon tarvittavaa ruokavaliota ei ole noudatettu ja maksuihin on otettu pikavippejä.

Pelkästään matkoihin 50 euroa

Osa sairastuneista on peruuttanut alkuvuodesta sovittuja hoitokäyntejä, koska rahat eivät riitä matkojen maksamiseen. Vastaanottokäyntejä on myös muutettu soittoajoiksi.

ILMOITUS

Dialyysiä tarvitsevat käyvät kolmesti viikossa yksikössä hoidossa. Pelkästään yhden päivän matkoihin voi kulua 50 euroa, mikä on liikaa pienistä tuloista. Vaikka Kela on pystynyt nopeuttamaan matkojen omavastuuosuuksien käsittelyä, joutuvat hoidossa kävijät maksamaan huomattavia summia ennen vuotuisen omavastuuosuuden hyväksymistä.

Nykypäivän Suomessa pitkäaikaissairaalla ei ole varaa huolehtia tarvitsemastaan hoidosta saati ostaa uusia vaatteita, tehdä hankintoja kotiin tai harrastaa, koska sairastamisen kulut ovat niin suuret. Joillakin on pula jopa ruoasta.

– Omavastuuosuuksia on laskettava tai vähintäänkin jaksotettava pidemmälle ajalle. Monen pitkäaikaissairaan toimintakyky on niin huono, että hän ei pysty hakemaan kaikkia tukia, joihin hänellä olisi oikeus. Pitkäaikaissairaan selviytyminen ei saa olla toimeentulotuen varassa, sillä se koetaan usein leimaavana ja hankalana hakea, Ruuskanen muistuttaa.

Munuais- ja maksaliitto vaatii, että asiakasmaksujen tasoa tulee alentaa ja tarvittaessa jättää maksut perimättä, mikäli niiden periminen vaarantaa henkilön toimeentulon. Ennen kaikkea hallitusohjelmaan tulee sisällyttää toimenpiteet, jotka osoittavat, että sairastuneiden hätä on kuultu.