IPS/Stella Paul

Oscar-elokuva nosti esiin köyhien maiden naisia piinaavan ongelman.

– Tytär ei koskaan puhu siitä äitinsä kanssa eikä vaimo miehensä kanssa eivätkä ystävät keskenään. Kuukautiset ovat maani suurin tabu, intialainen Arunachalam Muruganantham sanoo.

Muruganantham puhuu Oscarin voittaneessa, Rayka Zehtabichin ohjaamassa dokumenttielokuvassa nimeltään Period. End of Sentence. Dokumentin nimi on sanaleikki, joka pelaa sanojen ”period” ja ”sentence” kaksoismerkityksillä: period tarkoittaa sekä kuukautisia että pistettä, sentence taas vankilatuomiota ja virkettä.

Elokuvan sankari, lempinimellä Pad Man tunnettu Muruganantham tarttui toimeen nähtyään vaimonsa käyttävän kuukautissuojina vanhoja rättejä. Alkuoivallus tuli pari vuosikymmentä sitten, ja nyt Muruganantham toimittaa ympäri Intiaa yksinkertaisia koneita, joilla voi valmistaa halpoja kuukautissuojia.

Nepalissa 30 prosenttia tytöistä jää koulusta pois kuukautistensa ajaksi.

Hän myös kouluttaa naisia koneiden käyttäjiksi. Naiset oppivat pyörittämään pienimuotoista liiketoimintaa ja parantavat omaakin hyvinvointiaan. Miljoonien vähävaraisten naisten hygienia ja elämänlaatu kohentuvat.

Puoli miljardia naista

Maailmanpankin mukaan 500 miljoonalta naiselta ja tytöltä puuttuu mahdollisuus huolehtia kuukautishygieniastaan säällisesti, mikä vaikuttaa esimerkiksi koulunkäyntiin.

ILMOITUS

Lontoon yliopiston itämaiden ja Afrikan tutkimuksen laitoksen tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että ilmaisten kuukautissuojien lahjoittaminen lisäsi tyttöjen koulunkäyntiä 17 prosenttia.

Nepalissa 30 prosenttia tytöistä jää koulusta pois kuukautistensa ajaksi.

Syrjinnän ja häpeän syynä on usko, että menstruoiva nainen on epäpuhdas. Nepalissa kielletty mutta yhä yleinen chhaupadi-käytäntö kieltää naisia ja tyttöjä käymästä koulua tai astumasta temppeliin kuukautisten aikana. He eivät myöskään saa mennä kotiinsa tai koskettaa vanhempiaan.

Naiset määrätään kuukautisten ajaksi erilliseen majaan, jossa heitä uhkaavat keuhkokuume, villieläimet ja raiskaus. Jos nainen vastustaa chhaupadia, hänen sanotaan aiheuttavan perheelleen onnettomuutta.

Hygienia antaa itseluottamusta

Uskomukset istuvat lujassa. Intian korkeimman oikeuden viimevuotinen päätös, joka salli naisten pääsyn Keralan Sabarimala-hindutemppeliin, synnytti vastalauseita ja väkivaltaisia mellakoita. Kielto ei ollut koskenut tyttöjä, joiden kuukautiset eivät vielä olleet alkaneet.

Uskomukset vaikuttavat myös siihen, miten tytöt kokevat naiseutensa. Maailmankolkassa, jossa kuukautiset ovat paitsi tabuaihe myös peruste naisten syrjinnälle, Pad Manin koneiden vaikutus on yhtä syvällinen kuin itse kuukautisten.

– Jumalan luomista olennoista vahvin ei ole leijona, tiikeri tai norsu, vaan tyttö, Muruganantham sanoo.

Dokumentissa kerrotaan naisryhmästä, joka antoi valmistamalleen kuukautissuojalle nimen Lento. Yksi naisista selitti nimeä sillä, että nyt kun heillä on tämä naisia palveleva kone, he haluavat naisten nousevan ja lähtevän lentoon.

Englanninkielinen versio