Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

”Jo riittää todellisuudesta irti oleva ilmastovouhkaus”, puuskahti maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja.

SDP ja keskusta ovat löytäneet toisensa sote-uudistuksen jatkossa, mutta täysin eri linjoilla ilmastopolitiikassa. Keskustan edustajat ovat tänään puheenjohtaja Juha Sipilän johdolla tykittäneet SDP:n Antti Rinteen äsken Ylellä esittämää pohdintaalihan ja maidon korkeammasta arvonlisäverosta muun muassa ”ilmastovouhotukseksi”.

SDP:n ilmasto-ohjelmassaan on kestävän kehityksen arvonlisävero. Rinteen mukaan arvonlisävero olisi korkeampi lihalle kuin kasviksille tai ilmaston kannalta puhtaammille vaihtoehdoille.

– Olen itse lihansyöjä edelleenkin ja olen sen valmis maksamaan, koska mielestäni oleellista on se, että saamme tämän maapallon säilytettyä tuleville sukupolville. Jos nykyisellä uralla jatketaan, niin maapallo on elinkelvoton joidenkin kymmenien tai sadan vuoden päästä.

Myös maidolla voisi Rinteen mukaan olla korkeampi vero.

Juha Sipilä sanoi tänään Oulussa, että keskusta ei hyväksy uusia veroja, jotka nostavat lapsiperheiden ja pienituloisten ruokalaskun loppusummaa.

ILMOITUS

– Rinne ja SDP perustelevat ruoan veronkorotuksia ilmastonmuutoksen hillitsemisellä. Keskustassa sen sijaan katsomme, että ilmastoa ei pelasteta hankaloittamalla kohtuuttomasti lapsiperheiden ja pienituloisten arkea.

Sipilän mukaan Rinteen ja SDP:n suunnitelmat vaarantaisivat myös ylipäätään suomalaisen ruoan tulevaisuutta alkutuotannosta teollisuuden työpaikkoihin.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari käytti kovempaa kieltä:

– Jo riittää todellisuudesta irti oleva ilmastovouhkaus, hän sanoi, ja jatkoi ihmisten arjesta irti olevan huuhaan jylläävän keskustelussa ilmastonmuutoksen hillitsemisestä.

Kalmarin mielestä pisimmälle näyttää menevän SDP.

– Sen mielestä maailma pelastetaan laittamalla pienituloiset ihmiset ja syrjäseuduilla asuvat entistä ahtaammalle lihan, maidon ja muun ruoan veronkorotuksilla ja erilaisilla kielloilla.

– Edes se ei tunnu demareita haittaavan, että samalla mitä todennäköisimmin menetettäisiin lukemattomia ruoka-alan työpaikkoja ja ylipäätään vaarannettaisiin suomalaisen ruoan tulevaisuus.