Kunnianosoitus naisten läpikulkemalle taistelulle ja historian kuvan moninaistamiselle, perustelee valinnan tehnyt valokuvaaja Meeri Koutaniemi.

Sisaret 1918 -albumi (Arktinen Banaani) on saanut tämän vuoden Sarjakuva-Finlandian, joka on arvoltaan 5 000 euroa.

Reetta Laitisen toimittamassa albumissa kymmenen ansioitunutta sarjakuvapiirtäjänaista tulkitsee kymmenen naisen tai lapsen kokemuksia vuoden 1918 tapahtumista. Valitut tositarinat ovat peräisin Kansan Arkiston muistitietokokoelmasta sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran 1918-kokoelmasta.

Kertojia on sekä punaisten että valkoisten puolelta eri puolilta Suomea. Kaikki ovat kokeneet sodan omalla tavallaan: rintamalla, vankileirissä, sairaanhoitajana tai silminnäkijänä.

”Äärimmäisen tärkeä näkökulma historiaan, joka on liian usein peitetty, vähätelty tai unohdettu”, perusteli voittajan valinnut valokuvaaja Meeri Koutaniemi.

Hänen mukaansa ”kymmenen eri piirtäjän voimakas kädenjälki luo moniulotteisuutta ja syvyyttä suomalaisten naisten vahvoihin henkilökohtaisiin tarinoihin. Koskettava ja taidokas teos on kunnianosoitus naisten läpikulkemalle taistelulle ja historian kuvan moninaistamiselle”.

ILMOITUS

Teoksen tekijät ovat Warda Ahmed, Mari Ahokoivu, Ainur Elmgren, Reetta Laitinen, Annukka Leppänen, Reetta Niemensivu, Emmi Nieminen, Elina Ovaskainen, Hannele Richert, Aino Sutinen ja Tiitu Takalo.

Ehdolla oli 61 sarjakuva-albumia.

Ei vain punaisia ja valkoisia vaan ihmisiä

Albumin toimittanut Reetta Laitinen kertoi viime keväänä Kansan Uutisissa törmänneensä naisten tarinoihin Kansan Arkistossa työharjoittelussa jo vuosia sitten.

– Työharjoittelussa ollessani siirsin vuoden 1918 muistitietokokoelman kortistoa tietokantaan, mitä varten jouduin käymään läpi noin lähes sata muistelmaa. Kiinnitin huomiota siihen, että naisten muistelmia on aika paljon, vaikka niistä oli siinä vaiheessa puhuttu varsin vähän. Pari vuotta sitten alkoi tuntua siltä, että naisten ja lasten tarinoista voisi tehdä sarjakuva-albumin.

Laitinen kertoi projektin muuttaneen hänen näkemystään sisällissodasta moniäänisemmäksi.

– Toivon, että kirja herättäisi avoimempaa keskustelua, että ei nähtäisi enää vain punaisia ja valkoisia vaan se, että he ovat olleet oikeita ihmisiä ja omien olosuhteidensa ja aikansa vankeja.

Palkinto jaettiin Tampere Kuplii –sarjakuvafestivaalilla. Tampere Kuplii ry:n vuonna 2007 perustama Sarjakuva-Finlandia-palkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tehdystä ansiokkaasta sarjakuva-albumista.