Lehtikuva/Martti Kainulainen

Ilmastopäästöihin erikoistunut asiantuntijaryhmä kehitti mittarin, joka kertoo, miten pitkä matka meillä on Pariisin sopimuksen tavoitteeseen.

Optimismi oli korkealla Pariisissa 12. joulukuuta vuonna 2015. Silloin päätettiin uudesta, kattavasta ja oikeudellisesti sitovasta ilmastosopimuksesta – siitä, josta Yhdysvaltain presidentti Donald Trump irtautui melkein ensitöikseen. Tavoite rajoittaa maapallon lämpeneminen alle 1,5 asteeseen on ilmaistu juuri Pariisin sopimuksessa.

Nyt Suomessa käytävä keskustelu hiilinieluista ja ilmastolakoista kertoo, että eduskuntavaaleista tuli ainakin osaksi myös ilmastovaalit. Mutta kuinka paljon Suomen pitäisi päästöjään vähentää, että kulkisimme Pariisissa sovitussa tahdissa? Todella paljon, lähes 50 prosenttia, kertoo juuri julkaistu Ilmastovelka.fi-niminen mittari.

– Yhteiskunnallinen keskustelu on viimein käännettävä siihen, miten vähennämme vaaditun määrän ilmastopäästöjä, että saavuttaisimme Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteen. Siksi olemme rakentaneet ilmastovelka.fi -palvelun, jossa voi käydä katsomassa Suomen sekä henkilökohtaisen ilmastovelan määrän verrattuna Pariisin ilmastosopimukseen, kertoo sivuston perustajiin kuuluva Jaakko Mustakallio.

Mittari kertoo, että suomalaisten keskimääräiset päästöt vuodessa ovat 10,2 CO2 tonnia per henkilö. Pariisin sopimuksen 2030 tavoitetaso on 5,18 CO2 tonnia per henkilö. Suomen on siis leikattava päästöjään 49,14 prosenttia, että sopimuksen tavoite saavutettaisiin.

Eduskuntavaaleissa 2015 keskustelun kaappasi Suomen talouden velkakello, jonka keskuskauppakamari pystytti Helsingin Aleksanterinkadulle. Silloin useimmat puolueet kilvoittelivat siitä, miten suuria leikkauslistoja kukin tekisi. Ilmastovelka.fi konkretisoi nyt samalla tavalla jokaiselle suomalaiselle, kuinka paljon päästöjä on leikattava.

Ilmastovelka.fi -sivustoa kuvataan ilmastopäästöihin erikoistuneen asiantuntijaryhmän yksityishenkilöinä tekemäksi ponnistukseksi.

Laskurin mukaan Suomen ilmastopäästöt vuoden alusta olivat 12 349 062 CO2 tonnia tänään kello 11. Jokaisen suomalaisen keskimääräinen osuus niistä oli 2 245 309 CO2 tonnia. Vuonna 1990 Suomen kasvihuonekaasupäästöt olivat 71,3 miljoonaa tonnia hiilidioksidia, ja 56,1 miljoonaa tonnia vuonna 2017.