All Over Press/Francesco Fotia

Kansanedustaja Ivan Scalfarotto edustaa nyt kakkoseksi jäänyttä markkinaliberaalia linjaa. Hän suhtautuu epäillen Demokraattisen puolueen uuteen johtajaan.

Keskustavasemmistolaiseen Demokraattiseen puolueeseen (PD) kuuluva kansanedustaja Ivan Scalfarotto toimi apulaistalousministerinä Matteo Renzin vuosina 2014–2016 istuneessa hallituksessa.

Monet ovat pitäneet Renzin erittäin markkinaliberaalia linjaa syynä siihen, että Demokraattinen puolue romahti vuosi sitten pidetyissä vaaleissa. Scalfarotto, joka tunnustautuu vannoutuneeksi ”renziläiseksi”, näkee asian toisin.

– Renzi oli rohkea nuori uudistaja. Hän puuttui asioihin, jotka olivat vuosikymmeniä hoitamatta, ja astui siinä monien intressien varpaille.

Scalfarotton mukaan kovin vastarinta Renzin hallitusta kohtaan tuli oman puolueen sisältä.

– Renzi teki taktisen virheen, mutta hän ajoi hienoja asioita.

ILMOITUS

Taktisella virheellä Scalfarotto tarkoittaa joulukuun 2016 kansanäänestystä, jossa Renzin hallituksen esitys perustuslain muuttamiseksi kaatui. Muutos olisi muun muassa pienentänyt senaatin kokoa ja rajoittanut sen mahdollisuuksia kaataa alemman kamarin hyväksymiä lakeja.

Kansanäänestyksen häviäminen johti myös Renzin hallituksen kaatumiseen.

Puolueen romahdus

Maaliskuun 2018 vaaleissa PD romahti alle 19 prosentin kannatuslukemiin. Kymmenen vuotta aikaisemmin se oli saanut 33 prosenttia äänistä ja vielä vuonna 2013 tulos oli 25,5 prosenttia.

Scalfarotton mielestä tappion syynä ei ollut Renzin politiikka.

– Hallituspuolue on Italiassa vuodesta 1996 lähtien hävinnyt aina vaalit. Keskustavasemmisto on hävinnyt myös Ranskassa ja Saksassa. Populistipuolueet ovat vahvistuneet kaikkialla Euroopassa.

Scalfarotton mukaan nuorisotyöttömyys laski Renzin hallituksen aikana, joten sitäkään ei voi pitää syynä.

Arvostelee uutta johtoa

Renzi luopui Demokraattisen puolueen puheenjohtajuudesta vaalien jälkeen. Väliaikaisen johdon kausi päättyi kolme viikkoa sitten, kun puheenjohtajaksi valittiin Nicola Zingaretti. Hän sai muillekin kuin puolueen jäsenille avoimessa äänestyksessä kaksi kolmasosaa annetuista 1,6 miljoonasta äänestä.

Scalfarotton mielestä Renzi oli rohkea nuori uudistaja.

Zingaretti on vasemmistolaisin tarjolla olleista ehdokkaista ja edustaa siten hyvin erilaista linjaa kuin Renzi. Miten PD muuttuu?

– Työmarkkinoiden liberalisoinnille on vähemmän kannatusta. Voi olla, että Zingarettin kaudella puolue pystyy huonommin puhuttelemaan laajempaa yleisöä. Enemmän saarnataan jo kääntyneille, sanoo Scalfarotto.

Scalfarotto vertaa Renziä Britannian työväenpuolueen johtajista Tony Blairiin ja Zingarettia Jeremy Corbyniin.

Scalfarotto vakuuttaa kuitenkin pysyvänsä lojaalina puolueelleen. Myös Renzi on sanonut, ettei hän jätä puoluetta Zingarettin valinnan takia.

– Demokraattisen puolueen rivijäsenet haluavat yhtenäisyyttä.

Arto Huovinen

Tasavertainen avioliittolaki

Scalfarotto on yksi harvoista italialaisista poliitikoista, joka on avoimesti homoseksuaali. Hän pitää yhtenä Renzin hallituksen saavutuksista tasavertaisen avioliittolain säätämistä.

– Vuoteen 2016 asti olin laiton kansalainen. Enää en ole, Scalfarotto sanoo sormustaan näyttäen.

Ennen poliittista uraansa Scalfarotto toimi investointipankkiirina Lontoossa. Hän sanoo olevansa innokas eurooppalainen.

– Siksi on ikävä sanoa, että EU toimii huonosti. EU:n ministerineuvosto on toimimattomin instituutio, jossa olen koskaan ollut mukana.

– Kukaan ei välitä Euroopasta, vaan pelkästään siitä, mitä oma maa saa.

Nykyhallitus myrkkypilleri

Viime vuoden kesäkuusta istunut Italian nykyhallitus saa Scalfarottolta tiukan tuomion.

– Tämä hallitus on myrkkypilleri, joka vie Italian olemaan yksin Euroopassa. Typerää olla Unkarin hallituksen ja Ranskan keltaliivien kaveri. Eikä hallitus edes ottanut kantaa Juan Guaidón puolesta ja Nicolas Maduroa vastaan Venezuelassa.

Scalfarotton mielestä hallituspuolueet, populistinen Viiden tähden liike ja äärioikeistolainen Lega, ovat saman kolikon kaksi puolta.

Italiassa on keskusteltu, olisiko Demokraattisen puolueen pitänyt hakea hallitusyhteistyötä Viiden tähden liikkeen kanssa. Scalfarotton mielestä ei olisi pitänyt.

– En voisi koskaan äänestää Viiden tähden liikettä hallitukseen. Heitä on paljon, mutta he ovat tyhmiä. Meitä on vähän, mutta me olemme fiksuja.

Scalfarotto arvostelee Viiden tähden liikkeen esiin nostamia politiikkoja epäpätevyydestä.

– Mutta se on vain nostanut heidän suosiotaan, ovathan he silloin kuin tavallisia ihmisiä.

Legan politiikasta Scalfarotto nostaa esiin pari viikkoa sitten alahuoneessa hyväksytyn ”laillisen puolustautumisen” lain, jonka mukaan murtovarkaan saa ampua hengiltä. Lakia on ajanut hallituksen todellisena johtajana pidetty varapääministeri ja sisäministeri Matteo Salvini.

– On paradoksaalista, että Salvini on poliisia johtava sisäministeri, mutta hän antaa siviileille luvan ampua.