Arto Huovinen

Tutkija Eleonora Poli pelkää, että äärioikeiston ja populistien menestys Italiassa ei jää nopeasti ohimeneväksi ilmiöksi.

– Tämä ei todellakaan ole parhaita hetkiä Italian politiikassa, sanoo riippumattoman Istituto Affafi Internazionali -tutkimuslaitoksen tutkija, tohtori Eleonora Poli.

Poli viittaa vajaat kymmenen kuukautta vallassa istuneeseen hallitukseen, jota hän kutsuu ”oudoksi koalitioksi”. Sen muodostavat äärioikeistolainen Lega-puolue sekä populistinen Viiden tähden liike (M5S).

Polin mukaan Viiden tähden liikettä ei voi yksiselitteisesti luokitella oikeistolaiseksi tai vasemmistolaiseksi. Puolueella on myös vasemmistolaisia teemoja kuten perustulo, ympäristöasiat sekä Etelä-Italian kehittäminen.

Monet jopa kaipaisivat vanhaa kristillisdemokraattista puoluetta takaisin.

Viime vuoden maaliskuun vaaleihin M5S meni yksinään. Se nousi Italian suurimmaksi puolueeksi lähes kolmasosan ääniosuudella. Lega oli osa laajempaa oikeistokoalitiota, ja se sai 17 prosentin ääniosuuden.

Kesäkuun alussa muodostetun hallituksen aikana voimasuhteet ovat kääntyneet lähes päinvastaisiksi. Sisäministerin ja varapääministerin tehtäviä hoitava Legan johtaja Matteo Salvini on nostanut puolueensa gallupkannatuksen 35 prosentin tienoille, kun taas M5S on pudonnut reiluun 20 prosenttiin.

ILMOITUS

Populismin voima syrjäytyneistä

Eleonora Poli sanoo, että Legan ollessa vielä Lega Nord eli Pohjoisen liitto, se suhtautui suorastaan rasistiseksi eteläitalialaisiin. Salvini on ryhtynyt tavoittelemaan kannatusta koko maassa, ja eteläitalialaisten sijasta rasismi on käännetty maahanmuuttajia vastaan.

– Viiden tähden liikkeellä ei ole ollut selvää kantaa maahanmuuttoon, mutta hallituksessa se on hyväksynyt Salvinin rasistiset lähtökohdat.

Poli pelkää, että populistien ja äärioikeistolaisten menestys ei jää hetkelliseksi ilmiöksi.

– Salvini ammentaa voimansa syrjäytyneistä ja suuntaa vihan maahanmuuttajia ja EU:ta vastaan. Italian korkea velka ei kuitenkaan johdu EU:sta, vaan maan omista ratkaisuista. Eikä maahanmuutto ole todellinen ongelma, mutta ihmiset uskovat sen olevan.

Poli toteaa, että Salvinilla on taitava populistinen retoriikka ja hän käyttää tehokkaasti internetiä ja sosiaalista mediaa.

– Ja näyttää siltä, että italialaiset haluavat johtoon vahvan miehen. Täällä ei oikein koskaan kunnolla selvitetty fasismin aikaa.

Polin mielestä Salvini on vaarallinen, koska hän ei käy korruptiota ja mafiaa vastaan. Samalla Lega käyttää demokratian kanavia nationalistisen ja populistisen ohjelmansa ajamiseen.

Renzin epäonnistuminen

Eleonora Polin mielestä osasyy Italian nykytilanteeseen on keskustavasemmistolaisen Demokraattisen puolueen (PD) epäonnistuminen. Pääministerinä 2014–2016 toiminut Matteo Renzi vei PD:n enemmän oikealle kuin koskaan ennen.

– Renzin hallitus epäonnistui sosiaalipolitiikassa. Italian 60 miljoonasta asukkaasta 5 miljoonaa on köyhyysrajan alapuolella. Renzi antoi jotain keskituloisille, mutta ei kaikkein köyhimmille.

– Markkinoiden vapauttaminen saattaa toimia Pohjois-Euroopassa, mutta ei Italiassa. Täällä ei ole sosiaaliturvaa tasapainottamassa työelämän uudistuksia.

Renzin hallitus kaatui lopulta hänen taktiseen virheeseensä. Hän järjesti kansanäänestyksen perustuslain muuttamiseksi ja hävisi sen.

Demokraattisen puolueen puheenjohtajana Renzi toimi muutaman kuukauden taukoa lukuun ottamatta joulukuusta 2013 aina viime vuoden maaliskuuhun. Hän erosi viikko sen jälkeen, kun PD oli kärsinyt murskatappion parlamenttivaaleissa.

Zingarettin urakka

Polin mielestä PD teki virheen myös siinä, ettei se maaliskuun 2018 vaalien jälkeen suostunut keskustelemaan Viiden tähden liikkeen kanssa hallitusyhteistyöstä.

Renzin erottua Demokraattisella puolueella oli ensin väliaikainen johto. Vajaat kolme viikkoa sitten puolueen johtajaksi valittiin vasemmistosiiven Nicola Zingaretti. Hän sai kaksi kolmasosaa äänistä avoimessa äänestyksessä, johon saivat osallistua muutkin kuin puolueen jäsenet. Siinä annettiin 1,6 miljoonaa ääntä.

Poli arvioi, että suunta kohti vasenta on paras vaihtoehto PD:lle.

– Mutta kova homma on edessä. Zingarettilla ei mielestäni ole vahvaa talouden osaamista. Sellainenkin seikka vaikuttaa, että Zingaretti on Roomasta, eikä se ole meriittiä Pohjois-Italiassa.

Italiassa on suuri määrä PD:stä vasemmalla olevia puolueita, sekä itsenäisesti syntyneitä että PD:stä eronneiden ryhmien eri vaiheissa muodostamia. Polin mukaan PD aikoo nyt kerätä ääniä tästä potista.

Poli muistuttaa, että käänne Italian politiikkaan ei tule helpolla.

– Vaikka PD voittaisi seuraavat vaalit, se ei missään tapauksessa tule saamaan niin laajaa kannatusta, että pystyisi muodostamaan hallituksen ilman kumppaneita.

Tuskin ennenaikaisia vaaleja

Italian poliittinen järjestelmä on ollut käymistilassa siitä lähtien, kun maata vuosikymmeniä hallinnut kristillisdemokraattinen puolue hajosi korruptiosotkuihinsa 1990-luvun alkuvuosina.

Oikeiston valtaryhmäksi nousi Silvio Berlusconin Forza Italia. Eleonora Polin mukaan puolueesta ei kuitenkaan tullut varsinaista joukkopuoluetta, vaan se henkilöityi Berlusconin ympärille.

82-vuotias Berlusconi aikoo yhä olla ehdolla toukokuun eurovaaleissa.

Eurovaaleista odotetaan murskavoittoa Matteo Salvinin Lega-puolueelle. Italiassa on paljon spekuloitu sillä, aikooko Salvini tämän jälkeen tähdätä ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin, jotta hän voisi hallita ilman Viiden tähden liikettä.

Poli ei pidä tätä todennäköisenä.

– Salvinille ei olisi nyt edullista mennä parlamenttivaaleihin. Hän haluaa ensin tuhota Viiden tähden liikkeen.

Aluetasolla Lega on yhä mukana oikeiston vaaliliitoissa, jotka ulottuvat Berlusconin puolueesta uusfasisteihin. Viiden tähden liike taas on mennyt kevään aluevaaleihin yksinään.

– Italian tilanne on sellainen, että aika monet jopa kaipaisivat vanhaa kristillisdemokraattista puoluetta takaisin. Silloin oli korruptiota, mutta se oli niin sanottua demokraattista korruptiota eli kaikki saivat jotakin.

– Menneisyyteen ei kuitenkaan voi palata. Talous ei kasva, eikä työpaikkoja ole, sanoo Eleonora Poli.