All Over Press

Demokraattinen puolue

Puolueen taustalla on Italian politiikan raju murros 1990-luvun alussa. Sen ytimenä oli Länsi-Euroopan vaikutusvaltaisin kommunistipuolue, eurokommunistinen PCI. PCI muutti 1991 nimensä Demokraattiseksi vasemmistopuolueeksi (PDS) ja liittyi sosiaalidemokraattien kansainväliseen internationaaliin.

Vuonna 1998 puolue muutti nimensä Vasemmistodemokraateiksi (DS). Puolue oli kantava voima Oliivipuu-vaaliliitossa, joka 2006 nosti pääministeriksi Romano Prodin.Nykyinen nimi Demokraattinen puolue (PD) otettiin käyttöön 2007.Pääministerinä 2014–2016 toiminut Matteo Renzi vei puolueen hyvin oikealle.Maaliskuussa 2019 puheenjohtajaksi valittiin vasemmistosiiven Nicola Zingaretti.

Viiden tähden liike

Koomikko Beppe Grillo perusti Viiden tähden liikkeen (Movimento 5 stelle eli M5S) vuonna 2009.

M5S on tuonut uudet toimintatavat politiikkaan. Sen ydin on nettiyhteisö, ja päätöksiä tehdään nettiäänestyksillä. Arvostelijoiden mukaan tämä on antanut johdolle mahdollisuuden manipuloida ratkaisuja, koska selkeitä pelisääntöjä päätöksenteosta ei ole.M5S:ää luonnehditaan populistiseksi, mutta se ei ole yksiselitteisesti oikeistopopulistinen. Linjauksissa on myös vasemmistolaisia ja vihreitä teemoja.Moniaineksisuus on johtanut jatkuviin riitoihin sekä puolueessa että sen parlamenttiryhmässä.Syyskuusta 2017 liikettä on johtanut Luigi Di Maio.

Lega (Liitto)

Lega-puolueen virallinen nimi on yhä Lega Nord (Pohjoisen liitto). Se perustettiin vaaliliittona 1989 ja puolueena 1991.

Puolue ajoi Pohjois-Italiaan itsenäistä tai vähintään autonomista Padania-valtiota. Vuoteen 2012 puoluetta johti Umberto Bossi, joka myöhemmin sai vankeustuomion julkisten varojen kavalluksesta.Rasismi ja äärioikeistolaisuus ovat alusta lähtien viihtyneet puolueessa.Vuodesta 2013 puoluetta johtanut Matteo Salvini on vienyt sen uusille kierroksille. Puolue ryhtyi hakemaan jalansijaa myös eteläisemmässä Italiassa ja viime vuoden vaalien alla se ryhtyi käyttämään pelkkää Lega-nimeä.

Italian todelliseksi johtajaksi on noussut äärioikeistolainen sisäministeri Matteo Salvini. Hallituskumppani Viiden tähden liike on jäänyt Salvinin jalkoihin.

Viime vuoden maaliskuussa pidetyissä vaaleissa Italian poliittinen järjestelmä mullistui. Perinteinen oikeisto ja keskustavasemmisto olivat syöneet eväänsä, ja suurimmaksi voittajaksi nousi yksinään vaaleihin mennyt populistinen Viiden tähden liike (M5S).

Matteo Salvinin johtama Lega (Liitto) oli mukana oikeiston suuressa vaaliliitossa, joka ulottui Silvio Berlusconin Forza Italiasta aina uusfasisteihin. Legaa ei ole liioiteltua nimittää äärioikeistolaiseksi.

Hallitusneuvotteluissa Salvini hylkäsi vaaliliittokumppaninsa. Kesäkuun alussa aloittaneen hallituksen muodostivat Lega ja M5S. Salvinista tuli varapääministeri ja sisäministeri, Viiden tähden liikkeen Luigi Di Maiosta myös varapääministeri sekä talous- ja työministeri.

Alusta pitäen Salvini otti ohjat käsiinsä. Hallituksen johtokolmikon näkymättömin hahmo on yliopistomaailmasta pääministeriksi noukittu Giuseppe Conte. Di Maio toki näkyy julkisuudessa, mutta gallupienkin mukaan Salvinia pidetään hallituksen tosiasiallisena johtajana.

Salvinin dominointia auttaa se, että M5S:n ministerit ovat tulleet lähes järkiään politiikan ulkopuolelta ja ovat kokemattomia.

Vaaleissa M5S sai lähes kolmasosan äänistä ja Lega 17 prosenttia. Nyt Lega on mielipidetiedusteluissa ylivoimaisesti suosituin puolue 32–36 prosentin kannatuksella. M5S:n nykykannatus on reilut 20 prosenttia.

Legan nousu on ollut viisi vuotta sitten johtajaksi valitun Salvinin aikana huikea: vielä vuoden 2013 vaaleissa se sai vain 4 prosenttia äänistä. Kannattajien keskuudessa Salvinin lempinimi on Il Capitano (Kapteeni).

Maahanmuuttajat
Salvinin silmätikkuna

Lega oli alun perin Pohjoisen liitto. Tämä on yhä puolueen virallinen nimi, vaikka se ei enää käytä sitä. Puolue ajoi alkuaan Pohjois-Italialle autonomiaa tai jopa itsenäistä Padania-valtiota, koska se katsoi maan rahojen valuvan Etelä-Italian tukemiseen.

Tohtori Eleonora Poli riippumattomasta Istituto Affari Internazionali -tutkimuslaitoksesta sanoo, että Pohjoisen liiton suhtautuminen eteläitalialaisiin oli suorastaan rasistista. Salvini teki Legasta italialaisnationalistisen puolueen.

Vielä viime vaaleissa Viiden tähden liike sai suurimman kannatuksensa Roomasta etelään ja Lega siitä pohjoiseen. Hakiessaan vaikutusvaltaa myös etelässä Lega ei enää halveeraa eteläitalialaisia, mutta Italian romaneja kohtaan se yhä lietsoo vihaa.

Lähes kaiken tulivoimansa Salvini on keskittänyt maahanmuuttajiin. Hän on vienyt läpi sarjan kiisteltyjä lakeja, joilla on heikennetty pakolaisten suojelua ja tehty kiusaa maahanmuuttajille.

Poli sanoo, että Viiden tähden liike on vaikeampi määriteltävä.

– Sen linjauksissa on aineksia oikealta ja vasemmalta. Sillä ei ole ollut selvää kantaa maahanmuuttoon, mutta hallituksessa se on hyväksynyt Legan rasistiset asenteet.

M5S:n kärkihanke
kansalaistulo käynnistyi

Italialaisten reaalinen ostovoima ei ole kasvanut 20 vuoteen. Velkaa on paljon ja julkinen talous on jatkuvasti heikentynyt.

Tilastoissa Italia ei ole köyhä, mutta vauraus jakautuu varsin epätasaisesti. Kymmenen vuotta sitten alkanut finanssikriisi oli niitti, josta erityisesti nuoret ovat kärsineet suhteettomasti. Satojatuhansia ihmisiä on lähtenyt maasta.

Kriisiin vastattiin ankaralla leikkauspolitiikalla, jolla oli sekä keskustavasemmiston että Berlusconin oikeiston siunaus. Näin M5S ja Lega jäivät ainoiksi vaikutusvaltaisiksi oppositiopuolueiksi.

Lega ja M5S ovat kampanjoineet EU-vastaisuudella. Hallituksessa ne eivät enää puhu EU-erosta eivätkä edes eurosta eroamisesta.

Kaksi viikkoa sitten Italian postitoimistoissa jonotettiin, kun toteutui Viiden tähden liikkeen keskeisin aloite: ryhdyttiin jakamaan uutta, enintään 780 euron kansalaistuloa. Kyseessä ei ole varsinainen kansalaispalkka, sillä sitä maksetaan vain köyhyysrajan alla oleville ja siihen liittyy myös muita ehtoja.

Periaatteessa kansalaistulo voisi olla vastaus Italian puutteelliseen sosiaaliturvaan. Mutta kun veronkierto ja pimeät työt ovat maan tapa, eivät saajat välttämättä rajoitu tositarpeessa oleviin.

Toinen suuri uudistus on tammikuussa hyväksytty eläkereformi. Eläkkeelle voi päästä 62-vuotiaana, jos on maksanut 38 vuotta eläkemaksuja. Uudistus kumoaa vuonna 2011 kriisin keskellä päätetyn yleisen eläkeiän nostamisen 67 vuoteen.

Kumpikin uudistus voi käynnistää uudelleen EU:n kanssa käydyn, välirauhaan päättyneen kiistan Italian budjettivajeesta.

Legan talouspoliittinen kärkihanke, tasavero, on ollut vastatuulessa. Se on toteutettu vasta alle 100 000 euroa ansaitseville yrittäjille ja itsensä työllistäjille.

Keskustavasemmisto
valitsi uuden suunnan

Italian keskustavasemmiston suuri puolue, PD eli demokraattinen puolue, on runsaat kaksi vuotta vaeltanut varjojen mailla. Pääministerinä 2014–2016 toiminut Matteo Renzi vei puolueen enemmän oikealle kuin koskaan. Renzi sortui lopulta häviämäänsä kansanäänestykseen perustuslaista.

Eleonora Poli katsoo, että Renzin hallitus epäonnistui sosiaalipolitiikassa.

– Markkinoiden liberalisointi saattaa toimia Pohjois-Euroopassa. Italiassa ei kuitenkaan ole sellaista sosiaaliturvaa, joka tasapainottaisi muutoksia työelämässä.

Sen sijaan PD:n markkinaliberaaliin siipeen kuuluva kansanedustaja Ivan Scalfarotto sanoo, että Renzi oli rohkea nuori uudistaja.

– Renzi puuttui asioihin, jotka olivat olleet vuosikymmeniä hoitamatta. Hän astui monien intressien varpaille ja kohtasi paljon vastustusta puolueen sisällä.

Salvinin puolueelle ennakoidaan murskavoittoa eurovaaleissa.

Viime vuoden vaaleissa PD romahti alle 20 prosentin kannatuslukemiin.

Maaliskuun alussa järjestetyssä avoimessa äänestyksessä PD:n uudeksi johtajaksi valittiin Nicola Zingaretti – joka muuten on tv-sarja Montalbanon pääosan esittäjän Luca Zingarettin veli. Zingaretti sai kaksi kolmasosaa annetuista yli 1,6 miljoonasta äänestä äänestyksessä, joka oli avoin myös puolueeseen kuulumattomille.

Zingaretti edustaa puolueen vasemmistosiipeä, ja hänestä odotetaan ensimmäistä vahvaa johtajaa Renzin jälkeen.

Myös Eleonora Poli arvioi, että suunta vasemmalle on PD:n paras vaihtoehto, mutta kova työ on edessä.

Scalfarotti sanoo, että hän pysyy lojaalina puolueelle, vaikka hänen ehdokkaansa ei menestynyt puheenjohtajavaalissa. Myös Matteo Renzi on ilmoittanut, ettei hän aio jättää PD:tä Zingarettin valinnasta huolimatta.

PD:stä vasemmalla oleva poliittinen kenttä on Italiassa toivottomasti hajallaan. Puolueita on lukuisia, ja tilanne muuttuu lähes kuukausittain, kun ryhmiä syntyy, liittoutuu ja hajoaa.

Salvinin voittokulku
jatkuu eurovaaleissa

Kaikkien ennusteiden mukaan Lega on saamassa murskavoiton toukokuun europarlamentin vaaleissa. Sille ennustetaan pitkälti yli 30 prosentin kannatusta, kun viisi vuotta sitten sen ääniosuus oli 6 prosenttia.

Vahva menestys eurovaaleissa nostaisi Legan lopullisesti oikeiston johtavaksi voimaksi ohi Berlusconin Forza Italian.

Italiassa spekuloidaan paljon sillä, aikooko Salvini EU-vaalien jälkeen junailla ennenaikaiset parlamenttivaalit, jotta hän voisi nousta pääministeriksi eikä hänen ehkä tarvitsisi enää turvautua Viiden tähden liikkeen tukeen.

Jotkut pitävät sitä hyvin mahdollisena, toiset taas arvioivat, että väistämättä eteen tulevia epäsuosittuja päätöksiä on mukavampi kantaa kaksilla hartioilla kuin yksillä.

Helmikuussa Italiassa pidetyt kahdet aluevaalit antoivat ristiriitaisia tuloksia. Sardiniassa M5S romahti, Keski-Italian Abruzzossa säilytti asemansa. Molemmissa voittaja oli oikeistokoalitio, jonka osana Lega on.

Salvini on johtavia toimijoita Euroopan äärioikeiston yhteistyössä. Hän on pitkään rakentanut suhteita Ranskan Marine Le Peniin, Hollannin Geert Wildersiin, Saksan AfD:hen sekä Puolan ja Unkarin autoritaarisiin hallituspuolueisiin.

Tutkija Eleonora Polin haastattelu.

Kansanedustaja Ivan Scalfarotton haastattelu.

Demokraattinen puolue

Puolueen taustalla on Italian politiikan raju murros 1990-luvun alussa. Sen ytimenä oli Länsi-Euroopan vaikutusvaltaisin kommunistipuolue, eurokommunistinen PCI. PCI muutti 1991 nimensä Demokraattiseksi vasemmistopuolueeksi (PDS) ja liittyi sosiaalidemokraattien kansainväliseen internationaaliin.

Vuonna 1998 puolue muutti nimensä Vasemmistodemokraateiksi (DS). Puolue oli kantava voima Oliivipuu-vaaliliitossa, joka 2006 nosti pääministeriksi Romano Prodin.Nykyinen nimi Demokraattinen puolue (PD) otettiin käyttöön 2007.Pääministerinä 2014–2016 toiminut Matteo Renzi vei puolueen hyvin oikealle.Maaliskuussa 2019 puheenjohtajaksi valittiin vasemmistosiiven Nicola Zingaretti.

Viiden tähden liike

Koomikko Beppe Grillo perusti Viiden tähden liikkeen (Movimento 5 stelle eli M5S) vuonna 2009.

M5S on tuonut uudet toimintatavat politiikkaan. Sen ydin on nettiyhteisö, ja päätöksiä tehdään nettiäänestyksillä. Arvostelijoiden mukaan tämä on antanut johdolle mahdollisuuden manipuloida ratkaisuja, koska selkeitä pelisääntöjä päätöksenteosta ei ole.M5S:ää luonnehditaan populistiseksi, mutta se ei ole yksiselitteisesti oikeistopopulistinen. Linjauksissa on myös vasemmistolaisia ja vihreitä teemoja.Moniaineksisuus on johtanut jatkuviin riitoihin sekä puolueessa että sen parlamenttiryhmässä.Syyskuusta 2017 liikettä on johtanut Luigi Di Maio.

Lega (Liitto)

Lega-puolueen virallinen nimi on yhä Lega Nord (Pohjoisen liitto). Se perustettiin vaaliliittona 1989 ja puolueena 1991.

Puolue ajoi Pohjois-Italiaan itsenäistä tai vähintään autonomista Padania-valtiota. Vuoteen 2012 puoluetta johti Umberto Bossi, joka myöhemmin sai vankeustuomion julkisten varojen kavalluksesta.Rasismi ja äärioikeistolaisuus ovat alusta lähtien viihtyneet puolueessa.Vuodesta 2013 puoluetta johtanut Matteo Salvini on vienyt sen uusille kierroksille. Puolue ryhtyi hakemaan jalansijaa myös eteläisemmässä Italiassa ja viime vuoden vaalien alla se ryhtyi käyttämään pelkkää Lega-nimeä.