All Over Press

Wyomingia koskevaa päätöstä pidetään ennakkotapauksena, joka voi vaikuttaa muihinkin osavaltioihin.

Yhdysvaltain liittovaltion tuomari määräsi tiistaina keskeytettäväksi öljyn- ja kaasunporaushankkeet yli 1 200 neliökilometrin alueella Wyomingin osavaltiossa.

Tuomarin mukaan sisäministeriö oli toiminut luvat myöntäessään lainvastaisesti, koska se ei ollut ottanut huomioon ilmastovaikutuksia vuokratessaan julkisia maita energiayhtiöille.

Käytännössä päätös pysäyttää satoja poraushankkeita. Tuomari määräsi sisäministeriön maankäyttöviraston käsittelemään hankkeet uudelleen tekemällä ympäristövaikutusten arvioinnin.

Tuomarin mukaan sisäministeriö oli toiminut luvat myöntäessään lainvastaisesti.

Hyllytetyt hankkeet koskivat liuskeöljyä ja -kaasua. Niitä hyödynnetään erittäin kiistanalaisella vesisärötysmenetelmällä, jonka on muun muassa epäilty aiheuttavan paikallisia maanjäristyksiä.

Merkittävä ennakkotapaus

Jutussa kantelijoina esiintyivät useat ympäristöjärjestöt. Yksi niistä oli WildEarth Guardians. Sen edustaja Jeremy Nichols luonnehti lausunnossaan päätöstä ”riemuvoitoksi ilmastolle”.

ILMOITUS

Western Environmental Law Center -järjestön Kyle Tisdel piti päätöstä ”monumentaalisena”, koska tiede osoittaa, että kasvihuonekaasuja on rajoitettava aggressiivisesti.

Nyt tehty päätös koskee vain Wyomingin osavaltiota. Sitä pidetään kuitenkin ennakkopäätöksenä, joka voi vaikuttaa myös muissa osavaltioissa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, jolloin presidentti Donald Trumpin ”energia ensin” -politiikkaa on testattu oikeudessa.

Trumpin hallitus oli lokakuussa tehdyn arvion mukaan avannut vuonna 2018 yli 5 000 neliökilometrin verran julkisesti omistettuja maita öljy- ja kaasuyhtiöiden hyödynnettäväksi.

Suurin osa maa-alueista sijaitsee läntisissä Coloradon, Montanan, New Mexicon, Nevadan, Utahin ja Wyomingin osavaltioissa. Lisäksi hallitus aikoo avata myös Atlantin puoleisia merialueita porauksille.