Jussi Joentausta

”Neuvoni on yksinkertainen: Ruotsin yksityistämisyrityksistä hyvinvointipalveluissa ei ole mitään hyvää opittavaa.”

Ruotsin vasemmistopuolueen Vänsterpartietin puheenjohtaja Jonas Sjöstedt saapuu Helsinkiin ensi maanantaina 25. maaliskuuta Helsingin vasemmistoliiton kutsumana. Sjöstedt on Helsingin vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokkaiden tentattavana.

Viimesyksyiset vaalit ja niitä seuranneet vaikeat hallitusneuvottelut ovat Sjöstedtillä tuoreessa muistissa. Vasemmistoliittolaisia kiinnostaa, onko hänellä neuvoja suomalaisen sisarpuolueen edustajille. Ruotsissa hyvinvointivaltion purkaminen on nopeutunut viime vuosina ja eriarvoisuus kasvanut 1990-luvun jälkeen nopeammin kuin yhdessäkään toisessa OECD-maassa. Seuraako Suomi tässä kehityksessä länsinaapuriaan?

Sjöstedt toivoo, että ei.

– Neuvoni on tässä tapauksessa yksinkertainen – Ruotsin yksityistämisyrityksistä hyvinvointipalveluissa ei ole mitään hyvää opittavaa. Älkää toistatko meidän virheitämme. Suojelkaa yhtenäistä ja tasalaatuista koulujärjestelmäänne. Älkää antako porvaripuolueiden yksityistää hoivaanne, hän sanoo.

Sjöstedtin kanssa keskustelemaan saapuvat Helsingin vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokkaat Paavo Arhinmäki, Veronika Honkasalo, Silvia Modig ja Heta Tuura. Keskustelua johtaa eurovaaliehdokas Mia Haglund.

Tilaisuus on maanantaina 25.3. kello 18 Pueblo Bar y Taqueriassa (Eerikinkatu 27).