S. Honkonen

Teatteri Avoimissa Ovissa Helsingissä pyörinyt Eino Leinon eksät – enemmän tai vähemmän muusina –monologi on ollut niin suosittu, että tällä viikolla nähty esitys ei ennakkotiedoista poiketen olekaan jäämässä viimeiseksi.

Pinja Hahtolan käsikirjoittaman ja esittämä monologi on kekseliäs tapa palata muistelemaan runoilija Leinoa, tällä kertaa hiukan toisenlaisesta näkökulmasta. Ei niinkään ylistettynä runoniekkana, vaan miehenä joka hurmasi aikalaisnaisia – niin milläköhän. Kansallisrunoilijan riimit sekä boheemin ja kostean elämäntavan myötä kasvanut maine maaritteli monia naisia.

Anni Swanilla, Aino Kallaksella, L.Onervalla, Treya Schoultzilla, Maila Talviolla, Aino Kajanuksella ja Hanna Laitiselle ei loppuviimein ollut mitään kovin mairittelevia lausuntoja esittää Leinosta. Mutta niin tai näin, noin tunnin mittainen monologi, jossa Hahtola hattujen ja kaulakorun avulla vaihtoi ketterästi roolista toiseen, on hauska ja viihdyttävä piipahdus noin sadan vuoden takaisessa ajassa.

Itse Leinokin oli hiukkasen läsnä, arkun uumenista äänenä, pieninä runonpätkinä. Mutta tarinaa veivät eteenpäin Leinon naiset aikajärjestyksessä. Leinolla oli kolme vaimoa, Schoultz, Aino Kajanus ja Hanna Laitinen. Heidän lisäkseen oli sitten suhteita ja kohusuhteita suuntaan jos toiseen.

Yksi kohusuhde oli L. Onervan kanssa, ja kun kiihkein aika heillä meni ohi, Nalle ja Moppe jatkoivat työtovereina. Muusista tunnetuimpiin kuului tietenkin myös Aino Kallas. Oman mausteensa soppaan heittävät niin #MeToo:n voimaannuttama Antiikin muusa kuin natsi-Saksaa ihannoiva kulttuurimatami Maila Talvio.

ILMOITUS

Eino Leinon eksät -monologin ensi-ilta oli viime kesänä Kajaanin runoviikoilla, jonne se sopikin varmasti hyvin. Mutta sopii se hyvin muuallekin, kuten vaikkapa juuri Helsinkiin, jonka teatterimaailmassa kulkee parhaillaan muitakin kuuluisuuksia runsaan sadan vuoden takaa, kun KOM-teatterissa voi seurata Aleksis Kiven kirjoittaman Lea -näytelmän valmistumista.

Seppo Honkosen ohjaama Eino Leinon eksät voitti äskettäin 22. valtakunnallisen monologikilpailun. Se oli myös yleisön suosikki yhdessä Hannu Rantalan Luuserin kanssa. Helmikuussa Oulussa järjestettyyn kisaan valikoitui 16 esitystä kaikkiaan 34 esiintyjän monologista. Kilpailun voittajan valitsi teatterialan ammattilaisista koostuva raati.

Kisan kakkoseksi tuli Juha Valkeapään Juha Biits ja kolmanneksi Jussi Lankoski monologillaan Valkoisen miehen taakka.

Eino Leinon eksät -esitys vierailee kevään ja ensi syksyn aikana muun muassa Savonlinnassa, Riihimäellä, Hämeenlinnassa, Kokkolassa ja Jyväskylässä. Luvassa on myös lisäesityksiä Helsinkiin.