Lehtikuva/Essa Ahmed

Joissakin maakunnissa siviiliuhreja on tullut kiivaammassa tahdissa kuin ennen tulitaukoa.

Kolme kuukautta sitten tehdystä tulitaukosopimuksesta huolimatta siviiliuhrien määrä on osassa Jemeniä noussut entistä kiivaammassa tahdissa, kertoo kansalaisjärjestöjen tekemä selvitys.

Maailman huomio on kiinnittynyt avustuskuljetusten kannalta keskeiseen paikkaan, Hodeidan satamakaupunkiin, jossa syksyllä käytiin raskaita taisteluja. Samaan aikaan ainakin Hajjahin ja Taizin maakunnissa siviiliuhrien määrä on kasvanut nopeasti.

Oxfamin ja Civilian Impact Monitoring Projectin yhdessä Norjan pakolaisneuvoston (NRC) tekemän selvityksen mukaan sopimuksen jälkeen on Hajjahissa kuollut 164 siviiliä ja Taizissa 184.

Lähes 10 miljoonaa jemeniläistä on nälänhädän partaalla.

Laskelman mukaan koko maassa on kuollut tänä aikana 788 siviiliä, joista 318 summittaisen tykkitulen vuoksi. Kuolleista 56 on lapsia tai nuoria.

Taustavoimat vastuussa

Oxfamin Jemenin-aluejohtaja Muhsin Siddiquey sanoo brittilehti Independentissä, että sodan osapuolten taustavoimat ovat vastuussa tästä kriisistä: ”Kehotamme heitä lopettamaan sotivien osapuolten aseistamisen”.

ILMOITUS

Lontoossa maanantaina puhunut Sanaan strategisen tutkimuskeskuksen johtaja Maged al-Madhaji syytti Independentin mukaan molempia osapuolia. Toisella puolella ovat kouluja ja sairaaloita pommittavat saudiarabialaiset, toisella Iranin tukemat huthikapinalliset, jotka tulittavat siviilialueita ja lähtiessään miinoittavat paikat merkitsemättä miinoja.

Al-Madhajin mukaan Tukholmassa 13. joulukuuta tehdyllä sopimuksella ei ollut poliittisia menestymisen mahdollisuuksia, ja se tehtiin vain YK:n kasvojen pelastamiseksi.

Al-Madhaji muistutti myös, että sodassa on kolmaskin osapuoli, al-Qaida, joka on onnistunut vahvistumaan, rekrytoimaan lisää väkeä ja hankkimaan lisää rahoja ja aseita.

Tulitauko ei ole taattu edes Hodeidassa. Huthien mukaan Saudi-Arabian johtama koalitio valmistelee siellä hyökkäystä. Huthit varoittavat varastoineensa runsaasti ohjuksia, joita he tulitauon rikkouduttua voisivat ampua Riadiin ja Abu Dhabiin.

Lasten kannanotto rauhan puolesta

Pelastakaa Lapset -järjestö julkaisi tiistaina tiedotteen, jossa jemeniläiset lapset kertovat tuntemuksiaan sodasta. Heitä on kuultu koulutettujen lastensuojelutyöntekijöiden valvonnassa.

”Kuulkaa meitä. Olemme lapsia kuten muutkin lapset, kuten teidänkin lapsenne. Emme halua elää sota-alueella enää. Olemme kyllästyneet siihen”, vetoavat lapset.

– Kannanotto on vahva ja koskettava vaatimus maailman johtajille lasten tukemiseksi, sanoo järjestön Jemenin maajohtaja Tamer Kirolos tiedotteessa.

– Lapset kokevat epätoivoa ympärillään, he tarvitsevat turvaa, ruokaa ja lääkkeitä. Nyt he pyytävät niitä.

Jemenin sota on tämän hetken suurin humanitaarinen kriisi maailmassa. Jemenissä 24 miljoonaa ihmistä eli 80 prosenttia väestöstä on humanitaarisen avun ja suojelun tarpeessa.

Lähes 10 miljoonaa jemeniläistä elää nälänhädän partaalla. Noin 10 miljoonalla lapsella ei ole pääsyä kunnollisiin terveyspalveluihin, joka kolmas tyttö ja joka neljäs poika ei käy koulua. 1,5 miljoonaa lasta on paennut kodeistaan nälän ja väkivallan vuoksi.

Suomessa Pelastakaa Lapset on käynnistänyt tulevalle hallitukselle osoitettavan vetoomuksen, jossa vaaditaan Suomea ryhtymään välittömiin ja tuntuviin toimiin lasten suojelemiseksi konflikteissa.