Rakennusliitto

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas tyrmää Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Juho Romakkaniemen esityksen paikallisesta sopimisesta.

Suokas muistuttaa blogissaan, että työehtosopimuksilla on sovittu sellaisesta työntekijöiden vähimmäisturvasta, jota työntekijän ja työnantajan keskinäisellä sopimuksella ei voi alittaa. Muutenhan työehtosopimukset olisivat vain suosituksia tai hurskaita toiveita.

”Trumpin tavoin ahkerasti twiittaileva Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi (kok) kertoi lauantaina Helsingin Sanomissa, että asiat on ymmärretty päin mäntyä. Työntekijöiden todellinen onni onkin mahdollisuus todeta työnantajan kanssa työehtosopimuksesta, että aprillia. Sopia työehtosopimuksen vähimmäisehtoja heikommin”, Suokas kirjoittaa.

Romakkaniemi esittää, että yleissitovia työehtosopimuksia noudatettaisiin jatkossa, ellei yrityksessä tai työpaikalla ole sovittu paikallisesti toisin. Työpaikoilla voitaisiin sopia esimerkiksi palkoista, tauoista ja lomista.

Halpatyöhön halukkaita kyllä löytyy

Esitys luonnollisesti tyrmättiin ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoi sen mahdollistavan kahden euron tuntipalkat. Romakkaniemen vastareaktio – kritisoijat ”pelottelevat, vääristelevät ehdotusta ja kyseenalaistavat esittäjän motiiveja” – oli Suokkaan mukaan kuin rapakon takaa.

Suokas toteaa, että suomalaiset eivät voisi kahdella eurolla töitä tehdä, ainakaan vielä pitkään aikaan. ”Halukkaista halpatyön tekijöistä ei silti tulisi pulaa. Sadat miljoonat työntekijät maailmalla painavat töitä niska limassa alle kahden euron tunti.”

ILMOITUS

Suokas viittaa omiin havaintoihinsa. Aasialaiset reppumiehet rakentavat euron tuntipalkalla stadioneita Qatarin miljardilahjuksilla ostettuihin jalkapallon MM-kisoihin. ”Kymmenen tuntia päivässä, kuusi päivää viikossa, ilman ainoatakaan lomapäivää kahteen vuoteen.”

Hän jatkaa, että Sotšin olympiastadionin remontoijien tuntipalkka oli sen hetkisellä ruplan kurssilla 1,14 euroa. Luvattu tulospalkkio kusetettiin eikä sitä ollut aikomustakaan maksaa.

”Pietarissa suomalainen pääurakoitsija rakensi korkeatasoisia kerrostaloasuntoja. Aliurakoitsijan kaikki kulut sisältävä laskutushinta ammattimiehestä oli 3,50 euroa tunnilta. Näille hinnoille eivät pärjää suomalaiset työntekijät eivätkä yrittäjät.”

Nyt porvarileiri kokoomus etunenässä haluaa avata Suomen työmarkkinat kehitysmaiden työntekijöille. Suokas muistuttaa, että viime vuonna kahden suuren suomalaisen rakennuskonsernin työmailla kävi töissä 15 000 ulkomailta lähetettyä työntekijää.

”Tuskin moni sai palkkaansa täysin työehtosopimusten mukaisesti, mutta tätä voitiin ainakin vaatia. Toivottavasti myös huhtikuun vaalien jälkeen”, Suokas lopettaa.