Oikeutta eläimille

Jos ja kun vasemmistolaiset haluavat rakentaa suvaitsevaista ja monimuotoisuuden huomioon ottavaa yhteiskuntaa, miksi tätä ei aina tajuta omassa piirissä? Miksi ei olla lähtökohtaisesti suvaitsevaisia toisia vasemmistolaisia kohtaan?

Käsittääkseni ympäristöasioissa haloo pitää nostaa siitä, mikä todella vahingoittaa luontoa sekä eläinten ja ihmisten elinoloja ja on uhka biosfäärin tulevaisuudelle. Tietenkin eettisistä syistä voi olla sitä mieltä, että lihan tai kalan syönti ei ole oikein.

On järkevämpää kiinnittää huomiota tuotantoeläinten oloihin ja edistää eettisempää tuotantoa kuin paheksua sitä, mitä on jonkun lautasella. Tämä on järkevää pelkästään jo pedagogisista syistä puhumattakaan siitä, että varsinaiset ongelmat ovat tuotannossa, eivät kulutuksessa. Uskon myös, että kuluttaja muuttaa käyttäytymistään lopullisemmin tietäessään, mitä tuotannossa tapahtuu.

Paheksumme usein, ja ihan oikein, suvaitsemattomuutta suhteessa muun muassa pakolaisiin. Miksi siis olisimme itse suvaitsemattomia suhteessa toisiimme?

Aimo Ruusunen

Lappeenranta