Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Ilmastotekoja! Niitä nuoret ja lapset vaativat aikuisilta.

Helsingissä jopa 3 000 nuorta marssi ilmastolakkopäivänä vaatiakseen toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Fridays for Future -liike järjesti samana päivänä ruotsalaisen koululaisen Greta Thunbergin aloitteesta tapahtumia yli sadassa maassa.

Siihen otettiin osaa myös monilla paikkakunnilla Suomessa: Kuopiossa, Joensuussa, Riihimäellä, Jyväskylässä, Tampereella, Kotkassa, Lahdessa…

Helsingissä Senaatintorille kokoontunut pääosin koululaisista muodostunut mielenosoitus kulki aamupäivällä Aleksanterinkatua ja Mannerheimintietä eduskuntatalolle. Mukana oli koululaisia alakouluikäisistä lukiolaisiin ja aikuisiin.

Jos asialle ei tehdä mitään, että meren pinta nousee.

Koko matkan ja pitkään vielä eduskuntatalon portailla huudettiin, ”Mitä me halutaan? Ilmastotekoja! Kenen kanssa? Gretan kanssa!”.

Greta tarkoittaa ruotsalaista 16-vuotiasta Greta Thunbergia, joka on pannut kansainvälisen nuorten liikehdinnän alulle omalla koululakollaan.

ILMOITUS

Aikaa ei ole

Espoolainen, megafonin kanssa mielenosoituskulkuetta johtanut Vertti Anttila, 17, arvostaa Thunbergin toimintaa.

– On hienoa, että Greta on saanut ihmisiä mukaan toimintaan, hän sanoo.

– Mutta vaikka mielenosoitus on vaikuttavan näköinen, se valitettavasti ei välttämättä vaikuta poliitikkojen mielipiteisiin. Me kaikki toivomme, että meidät otettaisiin vakavasti, mutta on vaikea sanoa, otetaanko.

– Ei kestä kovin monta vuotta, jos asialle ei tehdä mitään, että meren pinta nousee ja tulee muitakin katastrofeja, hän sanoo.

Itkettää ja hävettää

Vasemmistoliiton oululainen kansanedustaja Hanna Sarkkinen seurasi mielenosoitusta paikan päällä.

– Mua itkettää ja hävettää, että me aikuiset ollaan pilattu ympäristö ja uhataan nuorten oikeutta turvalliseen tulevaisuuteen, hän kirjoitti twitteriin.

– Tää on pysäyttävää, että lasten ja nuorten pitää herätellä aikuisia ja päättäjiä pelastamaan maapallo.

Lehtikuva/Heikki Saukkomaa