Lehtikuva/Markku Ulander

Kommentti: Ylen vaalitentistä jäi yleisfiilis: Kuinka moni kansalainen sai apuja äänestämispäätökseensä?

Maassa ei ole hallitusta eikä oppositiota. Puheenjohtajat keskustelivat lähes kohteliaasti eilisessä Ylen puheenjohtajien vaalitentissä. Eduskunnan sote-rähinästä ei näkynyt juuri merkkejä. Kiitettävästi kaikki jaksoivat olla puhumatta toistensa päälle.

Keskustelu oli asiallista, mutta ei sytyttänyt. Puheenjohtajien tenteillä on jossain määrin merkitystä etenkin liikkuville äänestäjille. Kukaan puheenjohtajista ei haluakaan mokata. Varovaisuus oli kunniassa.

Vaalien alla eroja syntyy eilistä enemmän puheenjohtajien haettua kunnolla vauhtia vaaliteltoilta. Vielä nähtäneen opposition ja ex- hallituksen yhteenottojakin.

Keskusta haikailee punamullan perään, kuten haikailivat jo ennen Sipilän porvarihallituksen perustamista.

Sote ei nostanut isoja tunteita pintaan

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson haastoi muita puheenjohtajia tarmokkaammin kokoomuksen Petteri Orpoa. Muutoin ei syntynyt juurikaan vastakkainasettelua, vaikka asioista oltiinkin eri mieltä.

ILMOITUS

Orpon yritys selitellä parhain päin puolueen kantoja esimerkiksi vanhushoivassa (muihin puolueisiin suuntaaville äänestäjille) jäi tyhjäksi puheeksi, vaikka hän löikin omat kokemuksensa peliin.

Painotuseroista huolimatta myöskään sote ei nostanut isoja tunteita pintaan. Erot kuitenkin näkyivät: Orpo ajaa nyt täysillä Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren masinoimaa kuuden suurimman kaupungin mallia.

Keskusta puhuu maakunnista, ja demarit kunnista ja kuntayhteistyöstä. Vasemmistoliitto painottaa hoitotakuuta ja perusterveydenhuoltoa.

Valinnanvapaus Sipilän ja Orpon esittämässä muodossa kuopattu

Ylen vaalitentissä ei ollut vielä tiedossa Helsingin Sanomien tänään (15.3.) julkistama galluptulos, jonka mukaan suurin osa kansalaisista vastustaa yksityistämisen lisäämistä.

Kokoomuslaiset kannattavat ylivoimaisesti eniten yksityistämistä, ja vasemmistoliittolaiset ovat toisessa ääripäässä.

Myöskään puolueiden puheenjohtajat eivät olleet lisäyksityistämisen kannalla. Ei myöskään valinnanvapautta sote-uudistuksessa voimalla ajanut kokoomus. Orpo selitteli ristiriitaista kantaa sillä, että vanhushoivan palveluista yli puolet on jo yksityisten palveluntuottajien käsissä.

Valinnanvapaus Sipilän ja Orpon esittämässä muodossa on kuollut ja kuopattu. Nyt puhalletaan henkeä palveluseteleihin ja henkilökohtaiseen budjettiin. Orpo iloitsi Ylen vaalitentissä muiden puolueiden tulleen kokoomuksen linjoille.

SDP:n Antti Rinne liputti setelien ja henkilökohtaisen budjetin puolesta. Näiden lisäämisestä löytyneekin kompromissi tulevissa hallitusneuvotteluissa. Kunnissa palvelusetelit ovat olleet ulkoistamisen keinoista kevyimmästä päästä.

Kyllä kepun kenttäväki tietää

Ylen Vaalikone paljastaa sen, mitä on ennakoitu pitkään. Hallitusneuvotteluista on tulossa vaikeat. Kokoomus haluaisi hallituskumppaniksi keskustan, mutta keskusta SDP:n.

Keskusta haikailee punamullan perään, kuten haikailivat jo ennen Sipilän porvarihallituksen perustamista. Vielä pitkään hallituksen perustamisen jälkeenkin keskustan kenttäväki puhui demareista kokoomusta lämpimämmin.

Kyllä keskustan kenttä tietää. Puolueen kannatus on ollut rajussa alamäessä kokoomusvetoisen politiikan seurauksena. Orpo on ennen vanhushoivan desimaalimokia pysynyt teflonpintaisesti Sipilän hartioiden takana.

Kepun hallituspolitiikka hiertää demareita

Keskusta ei saa nyt SDP:ltä vastakaikua, sillä demariehdokkaat haluaisivat hallituskumppanikseen vasemmistoliiton. Mukaan he ottaisivat toiseksi mieluiten vihreät. Tämä ei ole mikään yllätys.

Hallituskaudella hallituksen ja opposition vastakkainasettelu on ollut monia lähivuosia rajumpaa. Työelämä- ja työmarkkina-asioissa hallitus on mellastanut kuin sika vatukossa.

Työntekijät ovat joutuneet nielemään vastikkeettoman työajan pidennyksen kiky-sopimuksen kautta, aktiivimallin heikennykset ja työttömyysturvan keston leikkaukset.

Hallitus on tehnyt kaikkensa työntekijöiden aseman heikentämiseksi. Oikeiston takataskussa odottavat yleissitovuuden heikentämistavoite ja paikallisen sopimisen lisääminen Suomen Yrittäjien malliin.

Ei ihme että keskusta ei houkuta demareita. Rinteen on kuitenkin pakko sopia joko keskustan tai kokoomuksen kanssa samaan hallitukseen. Muutoin ei synny enemmistöhallitusta.