Lehtikuva/Jessica Taylor

Britannia ei voi yksin tehdä päätöstä eron lykkäämisestä. Kaikkien EU-jäsenmaiden pitää hyväksyä se.

Brittiparlamentti päätti torstai-iltana lykätä maan EU-eroa ainakin kesäkuun loppuun asti. Pääministeri Theresa Mayn ajama esitys meni läpi selvin luvuin 413–202.

May joutui tosin luottamaan opposition tukeen, sillä yli puolet hänen puolueensa kansanedustajista äänesti esitystä vastaan. Heidän joukossaan oli kahdeksan ministeriä, myös maan EU-eroa valmisteleva ministeri Steve Barclay, joka ennen äänestystä kehotti kansanedustajia äänestämään sen puolesta.

May oli antanut kansanedustajille vapaat kädet äänestykseen, joten mitään rangaistuksia kapinallisille tuskin tulee. Se kertoo myös Mayn pahasti heikentyneestä asemasta, johon vaikuttaa myös tämän viikon keskiviikon kaaottiset tapahtumat.

Torstaina äänestettiin nurin myös neljä kansanedustajien tekemää muutosesitystä. Yksi niistä koski toisen kansanäänestyksen järjestämistä EU-jäsenyydestä. Sen kaatuminen oli varmaa, kun oppositiopuolue labour teki ryhmäpäätöksen pidättäytyä äänestämästä. Tosin 24 labourin kansanedustajaa uhmasi ryhmäpäätöstä ja äänesti sen puolesta, kun taas 17 labourin kansanedustajaa äänesti esitystä vastaan.

Labour perusteli päätöstä sillä, että torstai ei ollut oikea hetki päättää uuden kansanäänestyksen järjestämisestä.

ILMOITUS

Avoin kapinointi niin hallituspuolue konservatiivien kuin opposition labourin riveissä kertoo, kuinka repivä aihe EU-ero on.

Kun tietäisi, mitä seuraavaksi tapahtuu

Britannian eron lykkääntyminen ainakin kesäkuun 30. päivään ei millään tapaa ole vielä varmaa. Ensinnäkin kaikkien EU-maiden tulee hyväksyä lykkäys, minkä lisäksi brittiparlamentti saattaa vielä sekoittaa pakkaa pahemman kerran.

Pääministeri May aikoo nimittäin viedä neuvottelemansa erosopimuksen kolmannen kerran parlamentin äänestykseen ennen ensi viikon EU-huippukokousta, jossa lykkäyksestä on määrä sopia.

Parlamentti on jo kaksi kertaa kaatanut sopimuksen murskaluvuin. Mayn taktiikkana on taivutella kovimmat erofanaatikot esityksensä taakse sillä, että jos sopimusta ei nyt hyväksytä parlamentissa, Britannian EU-ero lykkääntyy huomattavasti pidemmälle. Tässä tapauksessa Britannian pitäisi esimerkiksi osallistua tuleviin eurovaaleihin.

Helsingin yliopiston yliopistotutkija Timo Miettinen avasi Twitterissä mahdollisia skenaarioita jatkolle. Jos Mayn sopimus kaatuu, mahdollisia vaihtoehtoja ovat uudet parlamenttivaalit, uusi EU-kansanäänestys tai erosopimuksen uusi valmistelu. Britanniassa on esimerkiksi nostettu esiin niin kutsuttu ”Norja+”-malli. Norjahan ei EU:hun kuulu, mutta sillä on pääsy esimerkiksi sisämarkkinoille.

Mutta kuten BBC:n toimittajan Katya Adlerin analyysissa huomautetaan, EU-maiden johtajien Twitter-tileillä oli torstai-illan tapahtumien jälkeen todella hiljaista. Kommentointi onkin vaikeaa, koska brittipolitiikka vaikuttaa tällä hetkellä olevan 1950-luvun puskafarssien tekijöiden käsikirjoittamaa.

Lue lisää: Pääministeri äänesti omaa esitystään vastaan, osa ministereistä kapinoi avoimesti – brexit ajoi brittiparlamentin täyteen kaaokseen