Lehtikuva/Mesut Turan

Tämän viikon perjantaina lukiolaiset eri puolilla Suomea ovat ilmastolakossa.

”Erityisesti nuorisolla on oikeus olla vihoissaan tulevaisuudesta, jonka olemme heille jättämässä, jos uhan suuruuteen verrannollista kiireellistä muutosta ei saada aikaiseksi”, todetaan 1 228 tutkimusyhteisön jäsenen allekirjoittamassa tukikirjeessä.

Koululaisten ilmastolakot ovat levinneet ilmiöksi ympäri Eurooppaa. Jo nyt maaliskuussa uskaltaa ennustaa, että yhdeksän kuukauden kuluttua monissa tiedotusvälineissä vuoden henkilöksi valitaan ruotsalainen Greta Thunberg, joka omalla esimerkillään on saanut tämän aikaan.

Tiistaina julkaistu Nuorisobarometri todistaa omasta puolestaan, että aikuisiksi on kasvamassa aktiivinen ja tietoinen sukupolvi. He elävät aivan toisenlaisessa epävarmuuden maailmassa kuin missä ennen on kasvettu.

Ympäristön tuhoutuminen ei enää ole jossain edessä olevaa tulevaisuutta. Se on täällä juuri nyt. Viime viikolla julkaistussa Suomen lajien Punaisessa kirjassa arvioiduista 2 667 lajista uhanalaisiksi arvioitiin 11,9 prosenttia. Vuonna 2010 arvioiduista lajeista uhanalaisia oli 10,5 prosenttia. Elinympäristömme siis köyhtyy silmissä ja korvin kuullen, kun monen tutun linnun laulua ei enää kuulu.

ILMOITUS

Ympäristön tuhoutumisen ehkäisyyn liittyvät teemat ovat voimakkaasti läsnä nuorten elämässä. Huoli ilmastonmuutoksesta on kasvanut jyrkästi kymmenessä vuodessa.

Tieto lisää tuskaa, mutta ei lamaannuta. Vaikuttaa halutaan ja siihen on löydetty monia keinoja. Perinteinen puoluepolitiikka kiinnostaa ja siinä mukana olevien määrä on kasvanut etenkin alle 20-vuotiaiden ryhmässä.

Tämän ajan vaikuttamista ovat myös ei-parlamentaariset keinot. Eettisillä kulutusvalinnoilla halutaan muuttaa maailmaa ja siinä myös onnistutaan. Kuka olisi uskonut edes toissa vuonna, millaisia vegaanisia hittituotteita kaurasta valmistetaan.

Myös mielenosoitusten järjestäminen ja niihin osallistuminen kuuluu keinovalikoimaan.

Nuorisosta ollaan aina huolissaan. Turhaan. Se on nyt vastuullisempi kuin edelliset tuhlaajapolvet.

kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!