Lehtikuva/Ho

Kommentti: Äänestäminen brittiparlamentissa jatkuu, vaikka pääministeriä on nöyryytetty jo monta kertaa.

Britannian parlamentissa nähtiin keskiviikkoiltana näytelmä, jota ei olisi voitu käsikirjoittaa. Käsittelyssä oli luonnollisesti Britannian pyrkimys erota EU:sta, jonka olisi määrä tapahtua 29. maaliskuuta.

Näytelmän ensimmäisessä osassa käytiin äänestys, jossa brittiparlamentti äänesti äärimmäisen niukasti 312–308 sen puolesta, että maa ei missään tapauksessa eroa EU:sta ilman sopimusta. Äänestys oli tosin vain neuvoa-antava, joten sitä pääministeri Theresa Mayn ei halutessaan tarvitse noudattaa. Helppoa se ei tosin olisi, olihan koko kansanäänestyskin EU-erosta vain neuvoa-antava.

Tämä äänestystulos sotki illan täydellisesti. May on koko ajan halunnut pitää sopimuksettoman eron mahdollisuutena, mutta parlamentti päätti toisin. Tämän vuoksi May ajautui absurdilla tavalla äänestämään alkuperäistä esitystään vastaan.

”Sopimuksetonta eroa vastaan äänestäminen ei riitä”

Mayn esityksessä oli alun perin tarkoitus sulkea sopimukseton ero 29. maaliskuuta pois laskuista, mutta pitää se myöhemmin mahdollisena. Koska ensimmäinen muutosesitys menikin läpi, ei May voinut enää kannattaa omaa esitystään.

Näytelmän absurdiuteen sopii hyvin se, että brittiparlamentissa kansanedustajat äänestävät kävelemällä kyllä- tai ei-huoneeseen. He eivät siis Suomen parlamentin tavoin äänestä omalta paikaltaan. Käytävällä konservatiivien whip, jonka tehtävänä on valvoa puoluekuria, yritti repiä omia puoluejäseniään oikeaan huoneeseen. Tästä huolimatta osa konservatiiveista ja jopa hallituksen ministereistä kapinoi avoimesti pääministeriä vastaan.

ILMOITUS

Pääministeri hävisi siis kaksi äänestystä yhden illan aikana. Häntä vastaan kapinoineista ministereistä yksi erosi heti äänestyksen jälkeen. Nyt Mayn hallituksesta on eronnut 12 ministeriä brexitin vuoksi.

Ylipäänsä Mayn auktoriteetti murtui eilen täysin. Häntä vastaan kapinoitiin täysin avoimesti, mutta ministereille ei ainakaan heti annettu mitään rangaistuksia.

Pelkkä ei ei riitä EU:lle

Euroopan unioni reagoi brittiparlamentin äänestykseen huomauttamalla, että sopimuksettoman eron poissulkeminen ei tarkoita vielä mitään.

– On kaksi tapaa lähteä EU:sta, sopimuksella ja ilman sopimusta. EU on valmis molempiin. Sopimuksetonta eroa vastaan äänestäminen ei riitä, pitää hyväksyä sopimus. Me olemme päässeet sopimukseen pääministerin (Theresa May) kanssa, ja EU on valmis allekirjoittamaan sen, EU-komission tiedottaja kommentoi brittilehti Guardianin mukaan.

Nimettömänä pysytellyt EU-virkamies kuvaili äänestyspäätöstä julmasti.

– Se oli kuin Titanic äänestäisi jäävuorta siirtymään pois tieltä, Guardian siteerasi virkamiestä.

Ongelma onkin se, että brittiparlamentti on kaksi kertaa hylännyt pääministeri Mayn neuvotteleman sopimuksen. Kovimmat EU-eroa ajavat konservatiivit eivät kannata sitä, koska heidän mielestään Britannia ei pääse EU:sta eroon sen avulla.

Oppositiopuolue Labour puolestaan ei kannata sitä osin valtapolitiikan vuoksi, minkä lisäksi osa sen kansanedustajista haluaisi maan jäävän EU:n jäseneksi. Labourin puheenjohtaja Jeremy Corbyn onkin nostanut esiin mahdollisuuden toisesta kansanäänestyksestä. Hän ei tosin ole sanonut, mistä siinä äänestettäisiin.

Mitä seuraavaksi

Mitä tapahtuu seuraavaksi? Torstai-iltana luvassa on seuraava äänestys. Siinä parlamentti tulee äänestämään EU-eron lykkäämisestä kesäkuun loppuun asti.

Mutta tässäkin ongelmaksi tulee se, mitä lykkäämisellä saavutetaan. EU ei halua avata neuvoteltua sopimusta, joten Britannian tulisi muuttaa omaa näkökulmaansa.

Kokonaan toinen kysymys on se, mitä tapahtuu, jos parlamentti päättäisikin hylätä EU-eron lykkäyksen. Vaihtoehto on epätodennäköinen, mutta nykytilanteessa mikä tahansa on brittipolitiikassa mahdollista.

Pääministeri May aikoo tuoda sopimuksen EU-erosta kolmannen kerran brittiparlamentin äänestykseen. Idea on saada kovimmat brexit-kannattajat äänestämään sen puolesta sillä verukkeella, että muuten EU-ero saattaa peruuntua kokonaan tai ainakin lykkääntyä hamaan tulevaisuuteen.

Kovinta brexit-leiriä edustavan European Reform Group -ryhmän varapuheenjohtaja sanoi brittitiedotusvälineille, että ei tule kannattamaan sopimusta missään tapauksessa. Näkökulma saattaa tosin vielä muuttua.

Moni hypännyt kyydistä

Loppujen lopuksi May on ajautunut kiittämättömään asemaan osin omaa, mutta pitkälti muiden konservatiivien vuoksi. May itse kannatti Britannian pysymistä EU:n jäsenenä. Hänestä tuli pääministeri, kun kansanäänestyksen järjestänyt David Cameron hyppäsi kyydistä ja jätti aiheuttamansa sotkun muiden siivottavaksi.

Mayn suurin virhe oli päätös järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit kesäkuussa 2017. Hänen tarkoituksenaan oli vahvistaa konservatiivien enemmistöä parlamentissa.

Oppositiopuolue Labour kuitenkin onnistui kaikkien ennakko-odotusten vastaisesti vaaleissa hyvin ja kasvatti paikkamääränsä sillä seurauksella, että konservatiivit menettivät enemmistönsä. Niinpä Mayn piti ottaa hallitukseen apupuolueeksi reilun kymmenen kansanedustajan pohjoisirlantilainen DUP.

DUP ajaa tiukasti Pohjois-Irlannin kuulumista Britanniaan, minkä vuoksi se on onnistunut vaikeuttamaan neuvotteluja EU-erosta huomattavasti. Niiden suurin kiistakysymys on nimittäin koskenut juuri Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajaa. EU-eron myötä siitä tulisi EU:n ulkoraja, minkä vuoksi liikkuminen ei voisi olla enää täysin vapaata.

Kirjoitusta varten on haastateltu Helsingin yliopiston tutkijaa Antti Ronkaista.