Lehtikuva/Ed Jones

Ensimmäistä kertaa maan johtaja ei ollut ehdolla parlamenttiin, mutta tästä ei kannata tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Pohjois-Korean tiedotusvälineet julkaisivat tiistaina 687 nimeä, jotka sunnuntain vaaleissa oli valittu maan parlamentin virkaa toimittavaan korkeimpaan kansanneuvostoon. Nimilistassa oli yksi yllätys: siitä puuttui maan johtajan Kim Jong-unin nimi.

Asiasta kertoi Britannian yleisradio BBC, joka sanoi odottavansa vielä vahvistusta tiedolle.

Jos Kimiä ei ole valittu, se tarkoittaa sitä, että – toisin kuin aikaisemmin – hän ei ole ollut ehdolla. Jokaisessa 687 vaalipiirissä on vain yksi, ylhäältä päin hyväksytty ehdokas.

Käytännössä korkein kansanneuvosto toimii kumileimasimena

Kimin puuttumisesta ei kannata tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, kuten asiantuntija Rachel Minyoung Lee BBC:n jutussa sanoo. Hänen mukaansa kysymyksessä lienee Pohjois-Korean pyrkimys näyttäytyä ”normaalina maana”. Ja normaalissa maassa presidentti ei yleensä ole parlamentin jäsen.

Pohjois-Koreassa tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, jolloin presidentti ei ole ollut ehdolla.

ILMOITUS

Sisar edustaa perhettä

Sen sijaan Kimin sisko Kim Yo-jong on korkeimpaan kansanneuvostoon valittujen joukossa. Edellisissä, vuoden 2014 vaaleissa hän ei ollut ehdolla. Hänestä on kuitenkin sen jälkeen tullut parlamentin jäsen, Minyoungin mukaan luultavasti jonkun jäsenen kuolemasta aiheutuneen täytevaalin kautta.

Kim Yo-jongin asema on koko ajan ollut nousussa. Hänet on nähty ulkomailla näyttävästi edustamassa maataan, muun muassa viime vuoden talviolympialaisissa Etelä-Korean Pyeongchangissa.

Kim Yo-Jong nimitettiin 2014 johtavan puolueen propaganda- ja agitaatio-osaston varajohtajaksi ja seuraavana vuonna sen johtajaksi.

Vuonna 2017 Kim Yo-Jongista tuli puolueen politbyroon varajäsen. Hänellä on myös varaministerin paikka, mutta toimialasta ei ole tietoa.

Puolueen kumileimasin

Korkein kansanneuvosto on muodollisesti valtion korkein elin. Se istuu kuitenkin vain muutaman päivän ajaksi pari kertaa vuodessa.

Vaaleissa äänestäjä pudottaa uurnaan lipun, johon on valmiiksi painettu vaalipiirin ainoan ehdokkaan nimi. Jos haluaisi äänestää häntä vastaan, voisi ottaa sivupöydältä kynän, jolla vetää ehdokkaan nimen yli. Tämä ei liene erityisen terveellistä.

Äänestäminen on pakollista.

Käytännössä korkein kansanneuvosto toimii kumileimasimena, joka vahvistaa puolueessa tehdyt päätökset.

Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA kertoi tiistaina vaalien äänestysprosentiksi 99,99, ja äänestäneistä 100 prosenttia äänesti listoilla olleita ehdokkaita.