Lehtikuva/Martti Kainulainen

Kokoomus spinnaa mainostoimistosta ostetulla propagandalla, syyttää hallituskumppani.

Kumman syy on, että sote kaatui? Keskustan liian laajan maakuntamallin vai kokoomuksen ylimitoitetun markkinamallin eli valinnanvapauden?

Vielä viikko sitten kumpikin puolusti opposition edessä yhdistelmää, joka sisältää ne molemmat. Nyt on vuorossa syyllisten etsintä ja hallituskumppanin haukkuminen.

Kokoomuslainen oikeusministeri Antti Häkkänen sanoo tänään Ilta-Sanomissa, että olisi pitänyt keskittyä pelkkään soteen, ja jättää keskustan maakuntahallinnon lisätehtävät pois kokonaisuudesta. Keskustan ajamalle maakuntahallinnon uudistukselle Häkkänen ei näe juurikaan tarvetta.

– Eihän kokoomus ole missään vaiheessa ollut innostunut näistä maakuntahallinnon lisätehtävistä, me olemme halunneet tehdä vain sote-uudistuksen, Häkkänen myöntää.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) pitää suoraan sanoen iloisena asiana, ettei maakuntauudistus toteudu.

ILMOITUS

Keskusta: kaatui valinnanvapauteen

Keskustassa ei sulateta kokoomuslaisten väitteitä. Kansanedustaja Antti Kurvisen mukaan sote kaatui kokoomuksen vaatimaan valinnanvapauteen, ei maakuntiin eli niin sanottuun MAKU2-lakipakettiin.

– MAKU2-lakipaketin maakuntien valvontaa koskevissa esityksissä oli hiukan korjattavaa, mutta syy miksei vaalikauden aikana kyetty hanketta viemään maaliin oli se, että koko uudistuspaketti törmäsi kolme kertaa kesällä 2017, keväällä 2018 ja helmikuussa 2019 laajan valinnanvapauden aiheuttamiin ongelmiin, sanoo perustuslakivaliokuntaan kuuluva Kurvinen.

”Asiantuntijat kuittasivat jo kesällä 2017”

Hänen mukaansa perustuslakivaliokunta ja sen asiantuntijat ”kuittasivat” 18 maakuntaa, maakuntien monialaisuuden ja muut uudistuksen perusrakenteet jo kesän 2017 kierroksella.

– Jos olisi ensin perustettu maakunnat ja vasta sen jälkeen avattu markkinoita, uusi sote olisi jo käynnissä. Muun väittäminen on mainostoimistosta ostettua propagandaa, jolla yritetään spinnata piiloon kokoomuksen vaatiman ylisuuren valinnanvapauden ongelmat.

Toinen perustuslakivaliokunnan keskustalainen jäsen Markus Lohi sanoo, ettei valiokunta ehtinyt edes aloittaa valmistavaa keskustelua puhumattakaan siitä, että se olisi antanut MAKU2:sta lausunnon, jossa perustuslaillinen kanta olisi ilmaistu.

Kurvisen mukaan maakuntamalli vähentäisi hallintoa, kun sairaanhoitopiirien, pelastuslaitosten ja maakunnan liittojen muutamia mainitakseni päällekkäiset hallinnot yhdistettäisiin yhdeksi.

– Muusta puhuminen on harhauttamista.