Lehtikuva/Jack Guez

Israelin pääministeri kosiskelee yhä selvemmin äärinationalistisia ja äärioikeistolaisia voimia.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahu sanoi sunnuntaina, että ”Israel ei ole kaikkien kansalaistensa valtio”. Netanjahu viittasi viime vuonna hyväksyttyyn kiistanalaiseen lakiin, jonka mukaan Israel on juutalaisten kansallisvaltio.

Netanjahu esitti kommenttinsa sosiaalisessa mediassa. Myöhemmin hän ennen hallituksen istuntoa palasi aiheeseen sanoen, ettei Israel ole kaikkien kansalaistensa kansallisvaltio, vaan ainoastaan juutalaisten.

Lausunnot tarkoittavat tietysti sitä, ettei valtio kuulu samalla tavalla Israelin arabeille kuin juutalaisille, vaikka Netanjahu sanoikin, että arabeilla on tasavertaiset oikeudet.

Netanjahuun kohdistuu vakavia korruptiosyytteitä.

Muodollisesti näin onkin, mutta samalla arabit ovat usein syrjinnän kohteena.

Israelin 9 miljoonasta asukkaasta 1,6 miljoonaa eli lähes 20 prosenttia on arabeja. He ovat niitä palestiinalaisia ja heidän jälkeläisiään, jotka eivät vuonna 1948 paenneet Israelista.

ILMOITUS

Vaalit kuukauden päästä

Netanjahun uusia lausuntoja pidetään entistäkin paljaampana yrityksenä kosiskella äärinationalistisia ja äärioikeistolaisia voimia ennen huhtikuun 9. päivänä pidettäviä vaaleja.

Netanjahu on ollut yhtäjaksoisesti pääministerinä jo vuodesta 2009. Parlamentin koostuessa vaali vaalilta yhä useammasta pienestä puolueesta Netanjahu on nojautunut jatkuvasti enemmän äärioikeistolaisten ryhmien tukeen.

Netanjahun nykyistä, maaliskuusta 2015 istunutta hallitusta pidetään Israelin historian oikeistolaisimpana.

Uusi keskustalainen liittoutuma

Gallupien mukaan Netanjahu saa kuukauden kuluttua poikkeuksellisen kovan vastuksen uudesta keskustalaisesta liittoumasta, jota johtaa entinen kenraali Benny Gantz.

Liittouman ytimenä on Gantzin joulukuussa perustama puolue Hosen L’Yisrael. Puolue ilmoitti helmikuussa solmivansa Sinivalkoinen-nimisen vaaliliiton keskustalaisen Yesh Atid -puolueen kanssa.

Yesh Atidin perusti vuonna 2012 tunnettu tv-kasvo Yair Lapid. Puolueella on nykyisessä parlamentissa 12 paikkaa 120:stä.

Gallupien mukaan sinivalkoiset olisivat saamassa yli kolmasosan äänistä Netanjahun puolueen Likudin päästessä korkeintaan 30 prosenttiin.

Netanjahu on valinnut taktiikakseen pelotella, että Gantz muodostaa seuraavan hallituksen Israelin arabipuolueiden tuella.

Gantzin ryhmä on vastannut korostamalla tiukkoja otteitaan palestiinalaisia vastaan. Puolueella on kärkinimissään peräti kolme entistä armeijan esikuntapäällikköä.

Netanjahun asemaa heikentää myös se, että käsiteltävänä on vakavia häneen kohdistuvia korruptiosyytteitä.