IPS/Desmond Brown

Surinamen faktat:

Rannikkovaltio Etelä-Amerikassa

Asukkaita 571 000

Kansallisen köyhyysrajan alla 47 % (2015)

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 94,7 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 100/188

(Lähde: YK)

Maa haluaa korvausta ilmastopalveluksistaan.

Etelä-Amerikan koillisrannikolla sijaitseva pieni Suriname on päättänyt torjua ilmastonmuutosta säilyttämällä metsäpeitteensä vähintään 93-prosenttisena. Tätä palvelusta ihmiskunnalle ei kuitenkaan pystytä jatkamaan ilmaiseksi, maan presidentti Desiré Delano Bouterse varoittaa.

Suriname järjesti helmikuussa kokouksen, johon kokoontuivat maailman metsäisimmät (High Forest Cover and Low Deforestation, HFLD) kehitysmaat. Niihin kuuluvat muun muassa Panama, Kolumbia, Kongon demokraattinen tasavalta, Peru, Belize, Gabon, Guyana, Bhutan, Sambia, ja Ranskan Guayana.

ILMOITUS

Bouterse korostaa kokouksen hyväksymän julistuksen merkitystä.

– Ensisijainen viestimme on, että planeettamme on vaarassa ja se vaatii yhteistä toimintaa.

Pääsyy kokouksen järjestämiselle oli kuitenkin se, että runsaat metsävarat omistavien maiden on hyvin vaikea saada rahoitusta, joka auttaisi säilyttämään vihreän kullan. HFLD-maat saavat 14 prosenttia kansainvälisestä ilmastorahoituksesta ja pitävät osuutta aivan liian pienenä.

”Arviot eivät riitä”

– Surinamen pinta-alasta on metsää 94,6 prosenttia, ja olemme antaneet kansainvälisen sitoumuksen, että säilytämme sen 93 prosentissa. Toisessa vaakakupissa on se tosiasia, että maamme kehittäminen vaatii rahaa, Bouterse selittää.

Hän haluaa saada kansainvälisen yhteisön ymmärtämään yhtälön ja tarjoamaan rahoitusta, jonka avulla Suriname voi hankkia välttämätöntä koulutusta ja tarvittavia voimavaroja metsäpeitteensä säilyttämiseksi.

– Tarvitaan tarkkaa tieteellistä tutkimusta, joka antaa meille todenmukaisen kuvan siitä, mikä meidän tarjoamiemme palvelusten todellinen arvo on. Pelkät arviot eivät riitä, Bouterse sanoo.

Hänen mukaansa tilanne koskee kaikkia metsäisiä kehitysmaita ja julistus päätettiin tehdä yhdessä, jotta vaatimukselle rahoituksesta saataisiin enemmän pontta. Suriname valittiin ryhmän viestinviejäksi, ja Bouterse vakuuttaa, että se käyttää hyväkseen kaikki tilaisuudet kertoa maailmalle metsäisten kehitysmaiden tilanteesta ja vaatimuksista.

Englanninkielinen versio

Surinamen faktat:

Rannikkovaltio Etelä-Amerikassa

Asukkaita 571 000

Kansallisen köyhyysrajan alla 47 % (2015)

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 94,7 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 100/188

(Lähde: YK)