Lehtikuva/Roni Lehti

Kommentti: Kepu-johtaja muuttui viime hetkellä toimitusjohtajasta pelin poliitikoksi.

Taivaalta ripotteli lunta pitkin päivää. Hyinen tuuli puhalsi. Keskustalaisille uusi kevät tuli siitä huolimatta viikonloppuna. Puolueen kellokkaat jakoivat sosiaalisessa mediassa kuvia täpötäysistä tupailloista. Taistelutahto sinipunaa vastaan oli herännyt.

Ainakin julkisuuteen välitetään viestiä, että puheenjohtaja Juha Sipilän perjantainen peliliike onnistui täydellisesti. Päästiin eroon kuristavasta yhteishallituksesta kokoomuksen kanssa. Ei tarvitse enää selitellä kokoomuslaista markkinamallia ja päästään kampanjoimaan täysillä oman maakuntamallin puolesta.

Vuonna 2013 tuore ja kiinnostava oppositiojohtaja Sipilä lupasi, että häntä saa potkaista polvitaipeeseen, jos hänestä tulee tavallinen poliitikko. Potkun polvitaipeeseen ei ole tarkoitus varsinaisesti satuttaa, vaan saada poliitikko nöyrästi polvilleen.

Ei silti potkita Sipilää kuin kuvaannollisesti, mutta nyt siihen on lupa. Perjantaina kello 9.40 toimituksien sähköposteihin tuli tiedote pääministerin tiedotustilaisuudesta: ”Pääministeri Juha Sipilä pyytää hallituksen eroa tasavallan presidentiltä tänään Mäntyniemessä klo 10.00. Sen jälkeen pääministeri pitää tiedotustilaisuuden Kesärannassa noin klo 10.45.”

Sipilä ällistytti vedollaan sekä hallituskumppanit että opposition. Sote oli jo tuhoon tuomittu, niin myös keskustan kannatus. Nyt keskusta ottikin poliittisen aloitteen käsiinsä ja ainakin puolueen levittämän propagandan mukaan se toimii.

ILMOITUS

Alamäessä oleva kokoomus saa nyt yksin profiloitua pörriäisten edunvalvojaksi. Vielä viikko sitten hallituksen yksimielisesti kannattamaa sote-mallia ei kannata enää kukaan.

Vaaleihin tuli varaslähtö. Kampanjoiden piti lähteä kunnolla liikkeelle sen jälkeen, kun eduskunta on pitänyt viimeisen istuntonsa ensi perjantaina. Ne alkoivat jo viime perjantaina. Tätä tullaan näkemään seuraavat viikot: keskustalaiset syyttävät hallituksen ja soten kaatumisesta kokoomuksen valinnanvapautta, kokoomuslaiset keskustan maakuntamallia.

Vaaleista tulee poikkeukselliset. Ei ole mitään hallitusrintamaa, joka puolustautuu opposition syytöksiltä, vaan kaikkien sota kaikkia vastaan. Se on hyvä. Areena on avoinna aidolle poliittiselle keskustelulle ja vaihtoehtojen esittämiselle. Tasan viiden viikon kuluttua tiedetään, kuka hyötyi ja kuka ei.