Hallitus sohii ja panikoi vailla pelisuunnitelmaa.

Sote-valiokunnan varapuheenjohtaja (kesk.) runnoi päätöksen asiantuntijakuulemisten lopettamisesta puheenjohtajan poissa ollessa. Puhemies totesi eduskunnan menettelytapoja rikotun, professorit muistuttivat perustuslaissa turvatun kansanedustajien puheoikeuden rajoittamisesta. Kuulemisia jatkettiin.

Toiset hyökkäävät asiantuntijoita vastaan. Eräs kansanedustaja (kok.) retosteli perustuslakivaliokunnan kuulemien asiantuntijoiden palkkioilla ja vihjaili professoreiden juoksevan eduskunnassa rahan perässä. Ilkkuminen iski omaan nilkkaan.

Eräs perustuslakivaliokunnan jäsen ja varatuomari (sin.) päätti haukkua valiokunnan yli puoluerajojen arvostetun puheenjohtajan, puolueensa tyylille uskollisesti, oligarkiksi nimitellen.

Tätä kirjoittaessa on epäselvää, aikooko hallitus vakavissaan venyttää eduskunnan istuntokautta, vai joko se vihdoin tunnustaa, ettei sote-uudistusta tällä vaalikaudella tule – ainakaan jos mennään perustuslain ja EU-oikeuden mukaan.

ILMOITUS

Ilman keskustan ja kokoomuksen katastrofaalisiin seurauksiin johtanutta maakunta-valinnanvapaus-lehmänkauppaa uudistus olisi saatu. Uusi sote on valmisteltava pian parlamentaarisessa yhteisymmärryksessä. Keskiöön on palautettava alkuperäiset tavoitteet, joihin markkina-sote ei vastannut: terveyserojen vähentäminen, yhdenvertaisuus ja saumattomat hoitoketjut.

Rakennetaan jo tehdyn valmistelun päälle. Perustetaan uudistus maakuntien isommille harteille ja annetaan niille verotusoikeus. Unohdetaan kallis, julkista terveydenhuoltoa uhkaava ja tavoitteitaan täyttämätön markkinamalli. Panostetaan terveyskeskuksiin ja taataan nopea hoitoon pääsy. Poistetaan terveyskeskusmaksut ja alennetaan maksukattoja, ettei yksikään suomalainen velkaannu hoidon vuoksi.

Kevät tulee vauhdilla. Päivä pitenee, ja huhtikuussa puhaltavat muutoksen tuulet!

Kirjoittaja on vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.