IPS/Fabiana Frayssinet

Brasilian faktat:

Valtio Etelä-Amerikassa

Asukkaita 211,7 miljoonaa

53 % määrittelee itsensä mustaksi tai etnisesti sekoittuneeksi ja 45,5 % valkoiseksi (2014)

Kansallisen köyhyysrajan alla 25 % (2017)

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 90,4 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 79/188

(Lähteet: YK, IBGE)

Bolsonaron politiikkaa vastaan marssitaan 8. maaliskuuta.

Brasilian uusi presidentti Jair Bolsonaro lupasi kampanjassaan taistella rikollisuutta vastaan. Naisiin kohdistuva väkivalta yltyy koko ajan, mutta sen kitkeminen ei kuulu hänen kärkihankkeisiinsa.

ILMOITUS

Vuoden kolmen ensimmäisen viikon aikana Brasiliassa murhattiin 176 naista ja yritettiin surmata 109, kertoo asianajaja Jefferson Nascimento, jonka seuranta perustuu lehtitietoihin.

Yli 211 miljoonan asukkaan Brasiliassa tehtiin naisiin kohdistuvia fyysisiä hyökkäyksiä vuonna 2018 kaikkiaan 4,7 miljoonaa eli 536 tunnissa. Vuonna 2016 luvut olivat 4,4, miljoonaa ja 503. Tilastot perustuvat Instituto Datafolhan tekemään kyselyyn, jossa haastateltiin yli 2 000:ta henkeä eri puolilla maata.

Vuonna 2018 uhri tunsi hyökkääjän yli 74 prosentissa tapauksista, kun vuonna 2016 heistä oli 61 prosenttia tuttuja. Useimmiten tekijä oli entinen tai nykyinen puoliso, sulhanen tai naapuri.

Laki ei yksin riitä

Brasilia on säätänyt tiukat lait naisiin kohdistuvan väkivallan suitsimiseksi, mutta niiden toteutus ontuu, sanoo São Paulossa toimivan naisjärjestön johtaja Marisa Sanematsu. Esimerkiksi pelkästään naisia palvelevia poliisiasemia on vain kymmenesosassa maan 5 570 kunnasta, ja ne keskittyvät vauraisiin eteläosiin.

– Laeista ei ole hyötyä, ellei niihin liity suojelukeinoja ja uhreille tukea tarjoavia verkostoja, Sanematsu tähdentää.

– Väkivalta jää usein piiloon, koska naiset pelkäävät eivätkä luota oikeuslaitokseen tai ovat taloudellisesti riippuvaisia pahantekijästä, mustia naisia puolustavan Criola-järjestön juristi Ana Miria Carinhanha jatkaa.

Tilanteen ennustetaan pahenevan maata koettelevan talouskriisin ja Bolsonaron äärioikeistolaisen politiikan seurauksena.

Bolsonaro haluaa lisää aseita

Bolsonaro vastustaa sukupuolten tasa-arvoa ja haluaa helpottaa aseiden saantia koteihin ja työpaikoille. Hänen taistelunsa rikollisuutta vastaan kohdistuu huumekauppaan ja korruptioon.

– Aseiden vapauttaminen lisää naismurhia. Samalla kasvaa pelko, joka estää uhreja kertomasta väkivallasta, Sanematsu ennustaa. Hän muistuttaa, että tuliaseita omistavat ja käyttävät tyypillisesti miehet.

Brasilian naisliike valmistelee laajoja mielenosoituksia kansainväliselle naistenpäivälle, jota vietetään 8. maaliskuuta. Liike muistuttaa, että 42 prosenttia naisiin kohdistuvista väkivallanteoista tapahtuu kotona ja ilmiöön liittyy myös rodullista eriarvoisuutta.

Yli 16-vuotiaista mustista naisista joutui vuonna 2018 väkivallan kohteeksi 28,4 prosenttia ja valkoisista 24,7 prosenttia.

Espanjankielinen versio

Brasilian faktat:

Valtio Etelä-Amerikassa

Asukkaita 211,7 miljoonaa

53 % määrittelee itsensä mustaksi tai etnisesti sekoittuneeksi ja 45,5 % valkoiseksi (2014)

Kansallisen köyhyysrajan alla 25 % (2017)

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 90,4 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 79/188

(Lähteet: YK, IBGE)