Jarno Mela

”Uudistus pitää toteuttaa, mutta ilman toteuttamiskelvotonta markkinamallia.”

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski peräänkuuluttaa sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun jatkon turvaamista ja paluuta uudistuksen alkuperäisiin tavoitteisiin.

– Pääministeri Sipilän mukaan he keskustassa jatkavat maakuntien uudistamista täysillä, mutta todellisuudessa edessä voivat olla satojen henkien YT-neuvottelut. Sipilän poliittinen harakiri jättää maakuntien sote-valmisteluorganisaatiot pulaan, Myllykoski sanoo.

– Voin kertoa, että esimerkiksi Satakuntaliitossa ei tilanteelle hurrata. Hallitus on poliittisista syistä pitkittänyt epätietoisuutta valmisteluorganisaatioissa.

Myllykoski pitää erityisen vastuuttomana hallituksen tapaa pyörittää sote-teatteria vielä siinä vaiheessa, kun markkinamallin törmääminen seinään oli jo kaikille selvää.

– Tosiasiat olisi pitänyt tunnustaa ajoissa. Olemme jatkuvasti toistaneet, että sote-uudistus pitää toteuttaa, mutta ilman toteuttamiskelvotonta markkinamallia. Nyt on tärkeää varmistaa jatko valmistelun rahoitukselle hallituksen ja eduskunnan vaihtuessa.

Myllykosken mukaan maakunnat tarvitsevat verotusoikeuden ja vapauden päättää siitä, kuinka palvelut tuotetaan.

– Kun nämä turvataan niin uudistus voidaan saattaa vastuullisesti maaliin.