Lehtikuva/Vesa Moilanen

Kommentti: Soten kaatuminen on rankka isku keskustalle ja kokoomukselle. Kannatuksen alamäki voi vielä jyrkentyä.

Hallituksen kaatuminen sote- ja maakuntauudistukseen reilu viisi viikkoa ennen vaaleja muuttaa eduskuntavaalikampanjoinnin hengen kertarysäyksellä. Kokoomuksen ja keskustan kannatus on alamäessä.

Ylen kannatusmittauksessa hallituspuolueiden kannatus on enää 32,1 prosenttia. Hallituksen eroa jää hyvin harva suomalainen suremaan. Päinvastoin: helpotus on suuri, kun huonosti valmisteltu sote-uudistus kaatui.

Vaaleihin mennään asetelmassa, jossa oppositio on vahvoilla. Viime kuukausien aikana viritellyltä pääministerivaalilta putosi pohja pois viimeistään nyt, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kaatoi hallituksensa.

Mitä vahvempi perussuomalaisten kannatus on, sitä heikommalla on keskusta.

Demareilla on tuhannen taalan paikka pääministerin paikalle. Kokoomus kärsii todennäköisesti hallituksen erosta keskustaa vähemmän, mutta kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo saa jättää nyt hyvästit pääministerin salkulle.

Keskusta kääntänyt takkiaan

Keskusta on käännellyt takkiaan vaalien lähestyessä. Tänään Sipilä ilmoitti tiedotustilaisuudessa olevansa valmis istumaan pyöreän pöydän ääreen eduskuntapuolueiden kanssa. Jos tällaista halua puolueilta löytyy.

ILMOITUS

Tämä ilmoitus tuli neljä vuotta liian myöhään. Parlamentaarinen valmistelu ei ole kelvannut hallitukselle tähän mennessä. Tarjouksellaan Sipilä vieritti soten kaatumisesta oppositiolle.

Puolueiden ei ole syytä sopia ennen vaaleja yhtään mitään sotesta eikä maakunnista. Puolueet sopivat soten etenemisestä ennen viime eduskuntavaaleja. Sopimus hävisi kuin tuhka tuleen vaalien jälkeen.

Keskustan puheet perusturvan parantamisesta ovat kuulostaneet erityisen falskeilta. Hallitus on leikannut kaikkein pienimmistä etuuksista muun muassa jättämällä tekemättä indeksitarkistukset.

Nyt saadaankin sote-vaalit – miten käy sotun

Vaalikentillä ja vaalitenteissä puhutaan aivan varmasti sotesta. Hallitus on altavastaajana epäonnistuttuaan täysin sote-uudistuksessa. Kiinnostavinta tässä tilanteessa onkin, millaisen mallin SDP esittää.

Puolue on ollut kaatamassa sote-uudistusta, mutta se ei ole esittänyt kovin selkeää omaa malliaan. Mitkä ovat esimerkiksi ne leveämmät hartiat, jotka tarvitaan sote-palvelujen tuottamiseen.

Yksi asia on kuitenkin varma: sote-palveluihin ei tule rakenteita, jotka pakottavat yksityistämään palveluja. Sipilän pelottelu kiihtyvästä yksityistämisestä soten kaaduttua on ylimitoitettua. Sote-uudistuksen pelko hallituksen ajamassa muodossa ajoi yksityistämiseen monissa kunnissa.

Sosiaaliturvauudistus uhkaa jäädä sote-uudistuksen jalkoihin. Siitä piti tulla seuraavan hallituskauden suurin uudistus. Riittääkö puolueilla energiaa kahden ison uudistuksen tekemiseen?

Tutkijat ovat neuvoneet etenemään sotu-uudistuksessa vaiheittain. Niin käynee nyt myös sote-uudistuksessa.

Hankala koota hallitusta

Eduskuntavaalien jälkeen voi olla poliittisesti yhtä hankala tilanne kuin vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen, jolloin perussuomalaiset saivat jytkynsä. Rinne on valmis ottamaan vihreät ja vasemmistoliiton hallitukseen.

Nykyistä politiikkaa tekevät kokoomus tai keskusta eivät käy. Rinteen viesti on ollut, että tulevan porvaripuolueen pitää tinkiä kovasta talouspoliittisesta linjastaan. Valtiovarainministeriön virkamiesten esittämät leikkaukset eivät käy.

Ylen eilisen kannatusmittauksen mukaan SDP:lle, vihreille ja vasemmistoliitolle tulisi 90 paikkaa. Joko kokoomus tai keskusta ovat väistämättä mukana hallituksessa. Neuvottelut eivät tule olemaan helpot.

Tällä hallituskaudella politiikkaan on tullut blokkipolitiikan piirteitä, vaikka mistään blokeista ei ole sovittukaan. Hallitus ja oppositio ovat olleet etenkin sote-uudistuksesta niin eri linjoilla, että tämä on paaluttanut vastakkainasettelua.

Hallitus- ja oppositiopuolueiden kireät välit ovat näkyneet erityisen selvästi sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja eduskunnan kyselytunnilla.

Vuotavatko keskusta ja kokoomus perussuomalaisiin?

Perussuomalaiset voivat muuttaa vaaliasetelmia vielä olennaisesti. Keskusta ja kokoomus ovat vuotaneet jo nyt perussuomalaisiin. Hallituksen kaatuminen todennäköisesti ajaa lisää kokoomuksen ja keskustan kannattajia perussuomalaisiin.

Mitä vahvempi perussuomalaisten kannatus on, sitä heikommalla on etenkin keskusta. Vuoden 2011 jytkyvaaleissa etenkin keskustalaiset, mutta myös kokoomuslaiset, äänestivät perussuomalaisia. Puoletta äänestäneet demarit ovat palanneet takaisin SDP:n kannattajiksi.

Liberaaleille kokoomuslaisille Suomen konservatiivisin puolue ei käy, jolloin vihreät on houkutteleva vaihtoehto. Siniset kärsivät vaaleissa täydellisen haaksirikon. Ulkoministeri Timo Soini ennakoi sitä jo jättäytymällä poís eduskuntavaaleista.