Jarno Mela

Silvia Modig arvioi, että Sipilän hallituksen kaatuminen on hyvä uutinen ympäristön ja eläinten kannalta.

Ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Silvia Modig (vas.) on tyytyväinen, että sosiaali- ja terveysuudistuksen mukana kaatui myös maakuntauudistus. Maakuntauudistuksessa olisi hänen mukaansa muutettu ympäristöhallintoa ympäristön kannalta huonoon suuntaan.

Toteutuessaan maakuntauudistus olisi tarkoittanut sitä, että ELY-keskukset ja Aluehallintovirastot lakkaavat olemasta ja niiden tehtävät siirretään uuteen Luova-virastoon.

Ei voisi valittaa

Esitys ei takaa eläimille lajityyppillisiä tarpeita.

Sipilän hallituksen suunnitelmissa Luovalle ei kuitenkaan annettu tehtäväksi yleisen ympäristöedun valvontaa, eikä viranomaiselle oikeutta valittaa ympäristölle haitallisista päätöksistä.

– Sipilän hallitus on alasajanut ympäristöhallintoa koko hallituskauden normitalkoiden nimissä, Modig muistuttaa.

– Toimivaa ympäristöhallintoa ei oikeastaan edes huomaa. Ympäristöhallintoon kiinnitetään huomiota valitettavasti vasta, kun se ei toimi, eli kun katastrofi on jo tapahtunut.

ILMOITUS

Eläimet voittavat

Modig pitää hyvänä myös sitä, että laki eläinten hyvinvoinnista jää toteuttamatta.

– Lain nimi on irvokas, se ei ole laki eläinten hyvinvoinnista, hän sanoo.

– Se ei takaa eläimille lajityyppillisiä tarpeita, ei edes jatkuvaa vedensaantia kaikille eläimille. Esityksen mukaan porsaita saisi edelleen kirurgisesti kastroida pelkällä kipulääkkeellä, ja pitää nautoja ja sikoja liikkumista rajoittavissa häkeissä. Seuraavan hallituksen tulee uudistaa eläinlaki takaamaan aidosti eläinten hyvinvointi.

Kaivoslaki uusiksi

Modig toivoo myös, että Juha Sipilän heitettyä pyyhkeen kehään hallituspuolueiden jäsenillä olisi nyt rohkeutta tarkastella uudestaan esitettyä kaivoslain heikennystä. Kaivoslakiin esitetään muutosta kahteen pykälään, jotka vievät maton alta ympäristövaikutusten arvioinnilta.

– Ympäristövaikutusten arvioinnin idea on hahmottaa hankkeen vaikutukset ympäristölle ja auttaa valitsemaan ympäristön kannalta paras toteutustapa. Nyt esitetyssä muutoksessa YVAn tekeminen jää niin myöhäiseen vaiheeseen, että toteutustapa on jo käytännössä valittu.

– Tämä heikentää entisestään kaivoslakia, joka tulisi uudistaa ympäristöä ja kuntalaisten oikeuksia kunnioittavaksi.