Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Eduskunnan valiokunnat käsittelevät edelleen useita hallituksen esityksiä. Jos ne eivät ole kiistanalaisia, voidaan niitä viedä eteenpäin

Eduskunnan istuntokausi päättyy viimeistään tiistaina 19.3. Eduskunnan puhemiesneuvosto teki päätöksen perjantaina sen jälkeen kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli jättänyt hallituksen eronpyynnön tasavallan presidentille Sauli Niinistölle.

Varmuudella eduskunta kokoontuu vielä maanantaina 18.3., koska eduskunnalla on vielä käsittelyssä paljon asioita. Ainoa asia, jota ei enää puhemies Paula Risikon (kok.) mukaan käsitellä on sote-uudistus.

Esimerkiksi tiedustelulait eivät ole uhattuna, koska lait olivat jo ensimmäisessä käsittelyssä.

– Se etenee aivan normaalilla tavalla. Sillä on yhteinen kannatus tässä talossa. Uskon, että se saadaan ulos, Risikko muotoili.

Sipilän hallituksen jatkaminen toimitusministeristönä tarkoittaa, että hallitus ei voi viedä enää poliittisia uudistuksia eteenpäin. Viime vaalikaudella 2011–2015 puhemiehenä toiminut Eero Heinäluoma sanoi Kansan Uutisille, että eduskunnan valiokunnat ovat nyt avainasemassa.

ILMOITUS

– Ensisijaisia toimijoita ovat valiokuntien hallituspuolueisiin kuuluvat jäsenet, Heinäluoma muotoili.

Valtaosa valiokuntien vielä käsittelyssä olevat esitykset ovat Heinäluoman mukaan vähemmän kiistanalaisia. Näin ollen niitä voidaan viedä eteenpäin. Joka tapauksessa eduskunta on uuden tilanteen edessä.

– Tällaistahan ei ole nähty aiemmin, että juuri vaaleja ennen heitetään pyyhe kehään. Tämä on hyvin erikoinen asetelma, kun eduskunnan loppusuoraa on jäljellä enää viikko, Heinäluoma sanoi.

Sipilän päätöstä pyytää hallituksen eroa aivan loppuhetkillä Heinäluoma kommentoi lakonisesti.

– Se ero ei tarkoita enää mitään. Se on vähän kortin käyttämistä, mikä näyttää kovalta, mutta joka on tyhjä kortti, koska ero olisi joka tapauksessa ollut edessä.