Lehtikuva/Mikko Stig

Aika rientää kuin hirvi, sanotaan entisessä lempielokuvassani. Niinpä, oli puolestaan Raidilla tapana kommentoida yhdessä Suomen tv-historian parhaimmista sarjoista.

Eduskuntavaaleihin on vielä viisi viikkoa aikaa, mutta vaaleissa pidetyt voittajien puheet punnitaan jo puolen vuoden kuluttua. Silloin nyt asetettavat tavoitteet ja lupaukset muuttuvat ensi vuonna voimaan astuviksi päätöksiksi uuden hallituksen ensimmäisessä budjettiriihessä.

Sairauslomalta palannut SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne aloitti sen verran rapsakasti, että hänen puheensa on syytä merkitä muistiin. Rahaa eriarvoistumisen pysäyttämiseksi, tulevaisuusinvestointeja, vanhuksille hoitoa, eläkeläiset pois köyhyydestä ja nuorille koulutusta.

– En hyväksy enää sellaista ajattelua, että kamreeri tulee ja sanoo, mihin rahat riittävät, eikä ole muuta vaihtoehtoa kuin leikata, Rinne sanoi (HS 28.2.).

Iltalehdessä Rinne taas kertoi pitävänsä parhaimpana hallitusta, jossa olisivat SDP:n lisäksi vasemmistoliitto ja vihreät.

ILMOITUS

Punavihreältä pohjalta Rinteen tavoittelemat asiat voitaisiinkin toteuttaa, mutta hän piti itsekin realismina, että joko keskusta tai kokoomus on mukana. Tuoreimpien paikkaennusteiden mukaan SDP, vasemmistoliitto ja vihreät ovat saamassa yhteensä vajaat 90 paikkaa eduskuntaan. Ei riitä enemmistöksi.

Tuoreimpien gallupien mukaan taas on melkein varma, että Rinne on seuraavassa hallituksessa pää- tai valtiovarainministeri. Hän pääsee jo kesällä ohjeistamaan parin miljardin sopeutuksesta puhuvia valtiovarainministeriön virkamiehiä siitä, että ”meillä on varaa”.

Rinteen linja on merkittävä, jos se pitää. Yleensä on totuttu siihen, että VM:n virkamiehillä on tiukempi ote poliitikoista kuin poliitikoilla VM:stä. Viime vaalien virkamiespuheenvuorolla voi olla osuutta asiaan. Kamreereihin on kyllästytty.

Kirjoittaja on Kansan Uutisten toimituspäällikkö.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.