YPjWWtJFqf8

Lähes 90 prosenttia suomalaisista pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, mutta tästä huolimatta Suomen satsaus kehitysyhteistyöhön laahaa kaukana jälkijunassa verrattuna muihin Pohjoismaihin.

Suomi on sitoutunut käyttämään 0,7 prosenttia bruttokansantulosta kehitysyhteistyöhön. Lähes 90 prosenttia suomalaisista pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, mutta Suomen bruttokansantulosta käytettiin viime vuonna vain 0,38 prosenttia kehitysyhteistyöhön.

Esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa vastaava luku on jo yli 0,7 prosenttia.

– Suomen kehitysyhteistyö on tutkitusti tehokasta ja tuottaa tuloksia. Kehitysyhteistyön hyvät tulokset eivät synny ilmaiseksi, vaan työ tarvitsee riittävää rahoitusta, muistuttavat tänään Nolo totuus -kampanjan aloittaneet järjestöt.

Suomen bruttokansantulosta käytettiin viime vuonna vain 0,38 prosenttia kehitysyhteistyöhön.

Seuraavan hallituksen lisättävä määrärahoja

Järjestöjen yhteinen Nolo totuus -kampanja nostaa esille kehitysrahoituksen liian pienet resurssit. Järjestöt vaativat seuraavalta hallitukselta selkeitä toimia kehitysyhteistyömäärärahojen nostamiseksi.

– Vaadimme uudelta hallitukselta välittömiä toimia, jotta kehitysrahoituksen osuus saadaan nostetuksi 0,7 prosenttiin viimeistään vuoteen 2028 mennessä eli käytännössä kahden hallituskauden kuluessa. Tavoite on osa kestävän kehityksen toimintaohjelmaa Agenda 2030:ta, jossa Suomi viimeksi on sitoutunut tämän tavoitteen saavuttamiseen, sanoo kampanjaa koordinoivan kehitysjärjestöjen kattojärjestön Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Jonas Biström.

ILMOITUS

– Suomella on jo kiire, jotta tavoite saavutetaan tavoiteajassa. Suomen tulee kantaa kortensa kekoon maailman suurten ongelmien ratkaisemiseksi, sanoo Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyöpäällikkö Katri Leino-Nzau.

Julkkikset pistävät itsenä likoon

Järjestöt muistuttavat kaikkien nykyisten eduskuntapuolueiden ilmoittaneen tukensa kehitysyhteistyön 0,7 prosentin tavoitteelle. Vain siniset ja perussuomalaiset eivät ole sitoutuneet tavoitteeseen.

Myös yli yhdeksänkymmentä kansanedustajaehdokasta on jo tukemassa omilla kasvoillaan Nolo totuus -kampanjaa. Vasemmistoliitosta muun muassa Li Andersson, Anna Kontula, Hanna Sarkkinen ja Silvia Modig.

Poliitikkojen lisäksi mukana ovat monet julkisuuden henkilöt. Suomen ykköskoomikkoihin kuuluva Pirjo Heikkilä on pro bonona antanut kasvot Nolo totuus -kampanjalle.

Mukana kampanjassa ovat myös esimerkiksi presidentti Tarja Halonen, nyrkkeilijä Elina Gustafsson, professori Jaakko Hämeen-Anttila, jääkiekkoilija Noora Räty ja näyttelijä Jarmo Mäkinen.

Nolo totuus -kampanjavideo