Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esittää, että täytyy pitää huolta eläkeindeksin taustalla olevasta kulutuskorin oikeasta vaikutuksesta indeksiin (HS 21.1.). Silläkin on vaikutusta eläkkeiden ostovoimaisuuteen, mutta työeläkeverotus köyhdyttää eniten: keskimääräistä työeläkettä saava maksaa noin kuusi prosenttia enemmän veroa kuin vastaavasta työpalkasta.

Tilastokeskuksen mukaan verojen ja pakollisten sosiaaliturvamaksujen kertymä kasvoi 1,9 prosenttia vuonna 2017. Kertymä oli yhteensä 96,9 miljardia euroa. Tänä ja ensi vuonna arvioidaan Euroopan ja Suomen taloustilanteiden kehittyvän edelleen myönteisesti. Nyt on aika korjata eläkkeen verovirhe.

Eläke- ja palkkatulon verotuksen vertailussa palkansaajan työeläkemaksun lukeminen virheellisesti veroksi on väärin, koska maksu ei ole veroa. Toisaalta eläkeverolla muka kompensoidaan sitä, ettei eläkeläisen tarvitse maksaa eläkemaksua – eipä tietenkään, kun se on aikanaan maksettu.

Tätä oikaisuehdotusta tukee myös eduskunnan perustuslakivaliokunnan kannanotto, jonka mukaan mainittua maksua ei voida pitää verona. Kannattaa etsiä kansanedustajaehdokas, joka ymmärtää tämän sosiaalisen oikeudenmukaisuuden muutostarpeen.

Esko Järvenpää
Jämsä