Lehtikuva/Mladen Antonov

Huhtikuun 20. päivänä 2017 Venäjän korkein oikeus määritteli Jehovan todistajat äärijärjestöksi, ja kielsi 395 Jehovan todistajien järjestöä. Sittemmin Jehovan todistajia on pidätetty kymmenissä Venäjän kaupungeissa.

Kaksi viikkoa sitten, 15. helmikuuta, alkoivat vainot Siperian Surgutissa. Turvallisuuspalvelu FSB:n, poliisin ja kansalliskaartin yhteisessä operaatiossa otettiin kiinni noin 40 Jehovan todistajiksi epäiltyä ja heidät vietiin tutkintakomitean eli Venäjän rikostutkinnasta vastaavan viranomaisen rakennukseen. Neljä päivää myöhemmin tiedotettiin kolmen ääritoiminnasta epäillyn vangitsemisesta tutkinnan ajaksi. Kaikkiaan syytettyjä on 19.

Syytettyjen asianajaja Dmitri Kolobov ilmoitti 20 helmikuuta, että kiinniotetuista kahdeksaa on kidutettu antamalla sähkösokkeja eri puolille kehoa. 60-vuotias kiinniotettu pyörtyi kauhusta kuultuaan kidutuksen ääniä.

Asianajajan mukaan vankeja kidutettiin Surgutissa.

Yksi kiinniotetuista, Sergei Loginov, onnistui ilmoittamaan kidutuksesta jo sen aikana 16. helmikuuta. Hänen päästettiin vapaaksi, mutta pian hänet otettiin uudestaan kiinni. Hänet pakotettiin kiduttamalla allekirjoittamaan todistuslausunto, jossa hän kiisti joutuneensa kidutetuksi.

Tutkintakomitea kiisti kaiken tuoreeltaan ja ilmoitti, ettei se ole saanut yhtään kidutukseen liittyvää kantelua. Kaksi päivää myöhemmin se pyörsi päätöksensä ihmisoikeusaktivistien nostettua äläkän ja ilmoitti tutkivansa kidutusväitteet.

ILMOITUS

Venäjällä 17 vuotta asunut tanskalainen Jehovan todistaja Dennis Christensen tuomittiin 6. helmikuuta Orelin kaupungissa 6 vuodeksi vankeuteen ”äärijärjestön toiminnan järjestämisestä”. Ihmisoikeusjärjestöt pitävät Christenseniä mielipidevankina. Jehovan todistajien mukaan Venäjällä on aloitettu jo 120 rikostutkintaa yhteisöä vastaan.

Viime elokuuhun mennessä Suomesta oli hakenut turvapaikkaa noin 200 venäläistä Jehovan todistajaa. Maahanmuuttoviraston päätökset ovat olleet pääosin kielteisiä. Sen mukaan ”Venäjällä ei ole systemaattista vainoa kaikkia Jehovan todistajia kohtaan”.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin aloitti venäläisten Jehovan todistajien kanteen käsittelyn viime vuoden toukokuussa, mutta käsittely voi kestää kauan. Päätöstä odotellessa Venäjän noin 170 000 Jehovan todistajan asema on käymässä yhä tukalammaksi.