Ison-Britannian todennäköinen ero Euroopan unionista on sotkuisuudessaan ainutlaatuinen. Tätä kirjoittaessani ei tiedetä, anooko Iso-Britannia jo kaksi vuotta kalenteriin merkityn eropäivän lykkäämistä, äänestyttääkö pääministeri Theresa May parlamentissa vielä EU:n kanssa neuvotellun erosopimuksen hyväksyntää, eroaako Iso-Britannia EU:sta ilman sopimusta tai toteutuuko jokin tässä vaiheessa vaikeasti hahmotettavissa oleva muu vaihtoehto.

Prosessi alkoi vuosia sitten silloisen pääministeri David Cameronin päätettyä, hillitäkseen konservatiivipuolueen EU-vastustajia, pyrkiä saamaan huonosti määriteltyjä Iso-Britannialle edullisia myönnytyksiä muilta EU-mailta. Epäonnistuttuaan Cameron vei EU-eron kansanäänestykseen.

Pyrkimys pitää konservatiivipuolue ehjänä on noin 4–5 vuoden ajan vienyt valtavasti EU:n huomiota. EU:lla olisi ollut merkittävä määrä muita, tärkeitä haasteita.

Corbyn on pääosin tyytynyt seuraamaan tätä katastrofia sivusta.

Britit pitävät brexit-sotkujaan puhtaasti sisäpoliittisena ongelmana. Iso-Britannia on kuitenkin tärkeä kauppakumppani monelle EU-maalle. Muu EU odottaa nyt, viekö pääministeri May Iso-Britannian tilaan, jossa kaikki yhteydet maan ja muun EU:n välillä palautuvat kansainväliset sopimukset täyttäviin minimeihin.

Niin tavaran ja palveluiden kauppa kuin lento-, juna- ja laivaliikenne ja myös kaikki henkilöliikenne Iso-Britanniaan on katkolla. On vaikea uskoa, että kypsä ja vakaa demokratia voi viedä modernin yhteiskunnan tällaisen kuilun partaalle.

ILMOITUS

Työväenpuolueen johdossa on vasemmistolaisin puoluejohtaja vuosikymmeniin, joka sattuu olemaan myös EU:n jyrkkä vastustaja. Kuka hyvänsä muu johtaja olisi pyrkinyt perumaan EU-eron, mutta Jeremy Corbyn on pääosin tyytynyt seuraamaan tätä katastrofia sivusta.

Jotain hyvää brexitistä on ehkä seurannut. Uskoisin prosessin selkiyttäneen, miten syvälle ja perusteellisesti EU-jäsenyys on juurtunut kansallisiin instituutioihin ja myös kansalaisten arkeen. Jäsenyyden purkaminen on paitsi työlästä myös syvästi vahingollista.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.