Ella Kaverma

On työväenlehti asialla, kun pitää kansaa puolustaa, noudattaa journalismin etiikkaa. Se ei luota huuhaa-tietoon, mieluummin proffaan, dosenttiin, ja penkoo tarkkaan taustat uutisiin.

Tällainen laulu julkaistiin viime viikonloppuna Youtubessa. Toimittaja Tiina Pelkosen sanoittaman ja säveltämän laulun Työväenlehtipäivä esittää Ajantaju-yhtye, ”vasemmiston yhteinen jengi”, kuten Pelkonen kuvailee.

Ajantaju perustettiin vuonna 2016 Pelkosen sävellyskonserttia varten Valkeakosken työväenmusiikkitapahtumaan kesällä 2017. Mukaan tuli muun muassa hänen vanha kuorokaverinsa Arja Tauria-Huttunen, nykyisin Kotkassa asuva vasemmistoliiton Kaakkois-Suomen piirin puheenjohtaja. Yhteensä yhtyeessä on kuusi laulajaa ja neljä soittajaa.

On työväenlehti asialla, kun pitää kansaa puolustaa, noudattaa journalismin etiikkaa.

Nykyään harvinaisella työväenhenkisellä ja yleisvasemmistolaisella yhtyeellä luulisi olevan edessä tiukka keikkakevät eduskuntavaalien lähestyessä. Ei kuitenkaan ole.

– Vaalikampanjointi ja muukin vasemmistopuolueiden toiminta on nykyisin lähes kliinisen puhdasta työväenkulttuurista, eikä ainakaan uudesta kantaaottavasta musiikista olla kiinnostuneita, Pelkonen kertoo.

ILMOITUS

– Ja me sentään liikumme keikoille käytännössä pelkillä matkakulukorvauksilla.

Punaviestin perustaja

Loppiaisena Ajantajulla oli demareiden vaalikeikka Vantaalla ja ystävänpäivänä Kotkassa vasemmistoliiton vastaava.

Seuraavat keikat ovat vasta vaalien jälkeen.

Itsestään Pelkonen kertoo, että hän on pitkän linjan työväenlaulukaaderi.

– Perustin hämeenlinnalaisen demarinuorten Punaviestin vuonna 1973, ja se oli laululiikkeen aikana ensimmäinen demariohjelmaryhmä, joka teki levyn Love Recordsille. Punaviesti piti 40-vuotisjuhlakonserttinsa Valkeakoskella kesällä 2013, mutta se jäi tämän retroryhmän viimeiseksi keikaksi.

Vuonna 2016 Pelkonen oli käynnistämässä vasemmiston yhteistä työväenlauluhanketta, jossa ovat mukana TSL, KSL, Työväen arkisto, Kansan arkisto sekä asiantuntijoina muun muassa Saijaleena Rantanen, Mikko Perkoila ja Tipi Tuovinen.

Lisätietoa: Laulu ottaa kantaa -portaali on osa Työväenkulttuuri talteen ja eläväksi -hanketta.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.