Jarno Mela

Kun hallituksen sote-uudistus kaatuu, pienituloiset voivat huokaista helpotuksesta, sanoo Jari Myllykoski.

Ulosottoon menevien sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksujen määrä on kasvanut voimakkaasti. Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski nostaa esiin erityisesti oman vaalipiirinsä Satakunnan tilanteen.

”Tilastot olivat karua luettavaa: vuonna 2018 ulosottoon päätyi Satakunnassa 19 286 asiakasmaksua kun vuotta aiemmin luku oli 14 856. Kasvua vuodessa 30 prosenttia”, Myllykoski kirjoittaa.

Hallituksen sote-uudistuksen kaatuminen olisi Myllykosken mukaan pienituloisille helpotus.

”Asiantuntija-arvioiden mukaan niin sanottu valinnanvapausmalli ei toisi säästöjä vaan jopa kasvattaisi kustannuksia. Kun maakunnille ei hallituksen mallissa annettaisi verotusoikeutta, todennäköisenä seurauksena olisivat asiakasmaksujen korotukset”, Myllykoski huomauttaa hallituksen sote-uudistuksen vaikutuksista.

Ei Myllykoski nykytilanteeseenkaan ole tyytyväinen. Hän penää kuitenkin uudistuksia, jotka parantavat eivätkä heikennä tilannetta.

ILMOITUS

”Ensitilassa kuntien on lopetettava vähävaraisten maksujen massaperintä voittoa takovien perintäfirmojen kautta ja sovellettava asiakasmaksulain huojennuspykälää nykyistä useammin.”

Tämän lisäksi Myllykoski haluaa koko maahan yhtenäisen 760 euron vuosittaisen maksukaton hoidolle, lääkkeille ja matkoille. Alle sadan miljoonan euron satsauksella olisi myös mahdollista luopua terveyskeskusmaksuista koko maassa.

– Kun hallituksen ajamasta kustannuksia nostavasta markkina-sotesta luovutaan, ja palataan uudistuksen alkuperäisiin tavoitteisiin, tähän on myös varaa.