Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Istuntokauden jatkamisesta ei tänään tehty päätöstä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti tänään lopettaa asiantuntijakuulemiset sote-uudistukseen liittyen. Päätös tehtiin äänestyksellä sen jälkeen kun valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) oli poistunut kokouksesta toiseen tapaamiseen. Kiuru kertoi asiasta toimittajille eduskunnassa keskiviikkona.

– Viimeiset kaksitoista minuuttia kokouksesta jouduin olemaan pois. Tämä käänne on tapahtunut tämän kahdentoista minuutin aikana, Kiuru sanoi.

Kiuru joutui poistumaan kokouksesta, koska hänen piti lähteä eduskunnan puhemiesneuvoston kokoukseen selvittämään sote-valiokunnan aikatauluja.

– Eduskunnan ylin johto on halunnut tänään kuulla, miltä eduskunnan mahdollinen käsittelyaikataulu suhteessa sosiaali- ja terveysvaliokunnan työkuormaan näyttäisi, Kiuru kertoi.

Asiantuntijakuulemisten päättämisestä käytiin Kiurun mukaan valiokunnassa keskustelua ennen kuin hän lähti. Äänestyspäätöksen teki siis valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.).

ILMOITUS

Perustuslakivaliokunta antoi viime viikolla sosiaali- ja terveysvaliokunnalle pitkän listan välttämättömiä korjauksia, jotka valiokunnan on tehtävä hallituksen esityksiin.

– Me emme vielä ole käyneet keskustelua siitä, millä tavalla näitä kahtakymmentä perustuslaillisen lukon takana olevaa asiaa korjataan. Emme myöskään sitä, miten nämä 32 perustuslakivaliokunnan tekemää valtiosääntöoikeudellista huomautusta tullaan korjaamaan. Tässä on aika lista ongelmia selvitettävänä, Kiuru muotoili.

Eduskunnan puhemiesneuvosto ei tänään tehnyt päätöstä istuntokauden jatkamisesta. Se tarkoittaa, että nykyisellä aikataululla valiokunnan pitäisi saada mietintö eduskuntasalin käsittelyyn ensi viikon tiistaihin mennessä.

Onko se teoriassakaan mahdollista?

– En ota siihen asiaan kantaa, Kiuru vastasi.

Eduskuntatiedotus ennätti eilen tiedottamaan, että eduskunnan tulee varautua istuntokauden jatkoon. Samassa viestissä kerrottiin myös, että eduskunnassa oli tehty päätöksiä lisäistunnoista. Hetkeä myöhemmin tiedotus tarkensi, että näistä on vasta keskusteltu puhemiesneuvostossa.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) linjasi aiemmin helmikuussa, että prosessin vuoksi istuntokautta voidaan jatkaa mutta ei politiikan.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!