Lehtikuva/Jarno Kuusinen

Poikkeuksellisen härski Aurora Laina levittää maksuongelmien riskin velallisen lähipiiriin.

Eduskunta puuttuu vielä ennen istuntokauden päättymistä pikavippeihin. Tätä ennakoi talousvaliokunnan yksimielinen kanta siitä, että enimmäiskorko lasketaan hallituksen esityksessä ehdotetusta 30 prosentista 20 prosenttiin.

Lisäksi valiokunta esittää eduskunnan edellyttävän, että valtioneuvosto laatii perusteellisen selvityksen siitä, onko pikavippijärjestelmä lainkaan tarpeellinen ja tarkoituksenmukainen, ja ryhtyy selvityksen pohjalta tarvittaviin lainsäädännöllisiin ja muihin asian vaatimiin toimenpiteisiin.

Kohtuuttomilla ehdoilla tarjottaviin pienlainoihin, ns. pikavippeihin, perustuvaa liiketoimintaa saadaan valiokunnan mielestä hillittyä ainoastaan laskemalla enimmäiskorkoja niin alas, että luotonantajan on oman toimintansa turvaamiseksi välttämätöntä selvittää luotonhakijan maksukyky, kun huomattavan korkeilla koroilla ei pystytä enää kompensoimaan luottotappioita.

Täysin vastuutonta ja poikkeuksellisen räikeää jopa pikavippialan standardeilla.

Valiokunnassa on lisäksi haluja selvittää korkeakorkoisten vakuudettomien kuluttajaluottojen mainonnan rajoittamista sekä mahdollisuuksia parantaa sosiaalisen luototuksen saatavuutta.

Finanssivalvonnalle se haluaa riittävät ja tehokkaat valtuudet valvoa ja sanktioida korkeakorkoisten pienlainojen tarjoajien toimintaa. Koulutukseen taas halutaan lisää talousosaamista velkaantumisongelman ehkäisemiseksi.

ILMOITUS

Uusin tulokas pikavippimarkkinoilla on Aurora Laina, joka markkinoi palvelujaan luottotietonsa menettäneille. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kutsui yhtiön toimintaa täysin vastuuttomaksi ja poikkeuksellisen räikeäksi jopa pikavippialan standardeilla.

Vasemmistoliiton mielestä kulutusluottojen sääntelyä tulisikin tiukentaa niistä aiheutuvien haittojen vähentämiseksi.

– Kieltäisimme pikavippien mainostamisen kokonaan. Lisäksi niille pitää asettaa tiukka kulukatto, joka koskee koko laina-aikaa, Andersson kommentoi Aurora Lainaa.

”Takaaja on yleensä hyvä ystävä, perheenjäsen tai työkaveri, joka tuntee sinut ja pystyy maksamaan lainasi takaisin, jos et itse pysty. Jos takaajasi luottaa sinuun, niin luotamme mekin”, Aurora Laina kuvaa toimintaansa.

– Takaajalainamalli levittää maksuongelmien riskin myös velallisen lähipiiriin, sanoo Andersson.