Lehtikuva/Martti Kainulainen

Pääministeri: En pidä kirjoitusta viisaana.

Oikeuskansleri tutkii puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) viimeaikaiset perustuslakiasiantuntijoihin kohdistuneet tölväisyt.

– Tästä kysymyksestä on tehty oikeuskanslerille kantelu, ja sitten oikeuskansleri tietenkin tämän kantelun käsiteltyään tulee johtopäätökseen siitä, onko näitä sananvapauden ja arvokkaan käyttäytymisen rajoja rikottu vai ei, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vastasi kyselytunnilla Kari Uotilalle (vas.).

Niinistö on kutsunut kahteen otteeseen tiedustelulakeihin puuttuneita perustuslakiasiantuntijoita talebaneiksi. Uotila sanoi eduskunnan päättäneen yksimielisesti puhemiehistön ehdotuksesta palauttaa tiedustelulait valiokuntakäsittelyyn sen varmistamiseksi, että lait varmasti täyttävät perustuslain vaatimukset.

– Tämän jälkeen yksi valtioneuvoston jäsen rinnasti maamme keskeisiä ihmisoikeuksia puolustavia valtiosääntöasiantuntijoita Afganistanin lapsia, naisia ja vanhuksia murhanneisiin ja kiduttaneisiin talibaneihin. Taliban on ääriliike, joka hallitsi suurinta osaa Afganistania vuodesta 96 vuoteen 2001. Talibaneilla oli käytössä islamilainen šaria-laki itse tulkitsemassaan erityisen ankarassa muodossa. Ihmisoikeuksilla ei ollut sijaa, ja erityisesti naisten asema oli katastrofaalinen. Pääministeri Sipilä, pidättekö hyväksyttävänä sitä, että hallituksenne jäsen vertaa valtiosääntöasiantuntijoitamme talibaneihin? kuului Uotilan kysymys.

Sipilä vastasi, etteivät Niinistön blogissaan esittämät näkemykset edusta hallituksen kantaa.

ILMOITUS

– Mitä tulee tähän perustuslakikysymykseen ja eduskunnan työhön, niin se on päivänselvä asia meille, että hallitus nauttii eduskunnan luottamusta eikä eduskunnan tarvitse nauttia hallituksen luottamusta.

– Myöskin ministerillä on erittäin laaja sananvapaus ja vapaus esittää kärkeviäkin mielipiteitä, Sipilä jatkoi.

Uotilan tarkentavaan lisäkysymykseen Sipilä vastasi, että ei pidä Niinistön kirjoitusta viisaana.

– En yhdy niihin mielipiteisiin, mitä siinä on esitetty. Ja kuten tuossa sanoin, oikeuskansleri tutkii asian ja oikeuskanslerin johtopäätösten mukaisesti aion asiassa toimia.