Lehtikuva/Thomas Samson

Häirintä ja hyökkäykset juutalaisia vastaan ovat lisääntyneet hälyttävästi Euroopassa. Myös Yhdysvalloissa juutalaisiin kohdistuvat viharikokset leviävät muita viharikoksia nopeammin.

Tällä viikolla töhrittiin liki sata hautaa hakaristein Pohjois-Ranskassa Strasbourgin lähellä sijaitsevalla juutalaisten hautausmaalla. Ranskan presidenttiä ja hallitusta vastustava keltaliivit on kerännyt liepeilleen juutalaisvihaa levittäviä ääriajattelijoita, jotka hyödyntävät liikkeen suosiota ja protestien saamaa medianäkyvyyttä.

Keltaliiviset mellakoitsijat ovat piirtäneet eri puolille Pariisia hakaristejä ja tuhertaneet kaduille juutalaisvastaisia tekstejä. Pelottavaa onkin, että ääriryhmät hyödyntävät kansalaisten pettymystä.

Protestiliikkeet vellovat ilman johtajaa, joka voisi sanoutua äärimielipiteistä irti.

Kirkkohistorian dosentti Mikko Ketolan mukaan erilaiset ääriryhmät, kuten uusoikeisto, äärimuslimit ja äärivasemmisto, ovat aktivoituneet viimeisen vuoden aikana. Osa näistä jopa kiistää holokaustin.

ILMOITUS

Turvattomuus on lisääntynyt eri puolilla Eurooppaa, eniten Ranskassa ja Saksassa. Lähi-idän tutkimuksen yliopistonlehtori Riikka Tuori Helsingin yliopistosta kertoi tammikuussa Kansan Uutisten haastattelussa, että ympäri kaupunkikeskustoja on Suomessakin ollut tarroja, joissa syytetään juutalaisia maailmanvalloitusaikeista.

Myös Suomessa on lisätty turvatoimia kouluissa ja juutalaisissa seurakunnissa.

Euroopassa tilanne on äärimmäisen huolestuttava. Poliittisesti epävakaa tilanne ruokkii ääriajattelua, ja epävakaa tilanne näyttää vain syvenevän.

Euroopan unionin pitäisi olla vahva vastavoima kaikenlaiselle ääriajattelulle, mutta ääriliikkeet ovat valtaamassa yhä enemmän tilaa parlamentissa.

Perinteiset valtapuolueet kärsivät tappion kevään europarlamenttivaaleissa, jos kansalaisten näkemykset eivät muutu merkittävästi vaaleihin mennessä. Saksassa, Ranskassa ja Italiassa ennakoidaan erilaisten euroskeptisten ja maahanmuuttovastaisten puolueiden voittavan vaalit.

Ennakoitu muutos heikentää entisestään Euroopan unionin mahdollisuuksia toimia ääriliikkeiden vastavoimana. Unionin heikentyminen yhdistyneenä perinteisten puolueiden heikentymiseen on pelottavaa kaikkien vähemmistöjen kannalta.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.