Lehtikuva/Martti Kainulainen

Ranska kaatui jännityspelissä 7 pisteellä – ja Suomella on yhä mahdollisuus Kiinan MM-kisoihin. Jamar ”Jammu” Wilson pelasi ihmeellisen ottelun ja teki ohessa 29 pistettä.

Suomen koripallomiehet olivat torstaina kovassa tilanteessa. Espoon Metro Areenan maaottelussa vastaan asteli tien Kiinan MM-kisoihin selvittänyt Ranska, ja Suomen täytyi napata voitto pitääkseen omat MM-toiveensa yhä elossa.

Loppuunmyydyssä hallissa (7 009 katsojaa) Susijengi juoksi parketille ilman kahta huippuaan, NBA-tähti Lauri Markkasta ja Bayern Münchenin Petteri Koposta – muuten koossa oli parhaimmistomme. Ranskalla oli varaa heittää peliin nuori tulevaisuudenryhmä, josta etenkin suurlupaus, 17-vuotias pelintekijä Theo Maledon kiinnosti ensimmäisessä maaottelussaan.

Suomen taistelu palkittiin lopulta – ja voitto tuli kotiin luvuin 76–69.

Peli starttasi monin ohiheitoin. Kun kuusi minuuttia ensijaksosta oli takana, tilanne oli vasta 6–6. Ranska nappasi kahdella kolmosellaan 12–6-johdon, ja Henrik Dettmann otti Suomelle aikalisän. Jakson lopulla ote parani, ja Sudet nousi 14–14:ään.

Korin alla Suomi aloitti surkeasti, ja kummassakin päässä levypallot poimi Ranska.

ILMOITUS

Kakkosperiodin alussa henkeä nosti Topias Palmi onnistumisillaan. Ranskan peliä johti juonikas Andrew Albicy. Suomen 20–17-johdossa Ranskan vetäytyi aikalisälle. Se tepsi ja Ranska meni niukkaan johtoon, vain hetkeksi, ja Jamar Wilson vei Suomen 4 pisteen keulaan. Juho Nenonen toi lisää tehoa korinaluspeliin, mutta puoliajalle lähdettiin täpärästi 31–33-tappiolla.

Ensi puoliskon levypallosaldo osoitti ongelman: Ranskalle peräti 23–13. Suomelta Sasu Salin, Jammu Wilson ja Topias Palmi oli kukin tehnyt 7 pistettä, tasaiselta Ranskalta Amath M’Baye 6 pistettä.

Tauolta palattiin vähäkoriseen taistoon. Carl Lindbomin kolmonen kiidätti Suomen taas 3 pisteen johtoon. Suomi otti paljon virheitä, Ranska sai pisteitä vapariviivalta. Kapteeni Shawn Huffin kolmonen nosti kunnon yleisömyrskyn: 44–39. Ranskan tuumaustauon perään Mikael Jantusen kaksi hyökkäyslevyriä ja 4 pistettä aiheutti saman. Viimeinen pikkutauko koitti Suomen 53–48-johdossa, kun Salinin kolmonen upposi sukkaan.

Viimeinen kymmenminuuttinen pyöri hurjana. Varsinkin Wilson taisteli hurmoksessa, ja Suomi johti 7 pisteellä Ranskan päätyessä aikalisälle. Ja kohta 10 pisteellä, kun Wilson jatkoi taikatemppujaan.

Dettmann rauhoitti tilannetta 10 pisteen johdossa aikalisällä, kun 4:03 oli pelaamatta. Ranska kiskoi eron jo 5 pisteeseen, kun 2:50 oli jäljellä, mutta Jammu upotti vaparit: 66–59.

Kaksi viimeistä minuuttia oli raakaa peliä. Jammun kaksi läpiajoa piti eron 6 pisteessä. Pelaamatta oli 1:38 ja Ranska halusi aikalisän. Viimeinen minuutti alkoi Jammun onnistunein vaparein: 72–67.

Susijengin puolustus piti pintansa loppuun asti. Seitsemän pisteen elintärkeän voiton takana oli Wilsonin täydellinen pelinjohto – ja hänen 29 pistettään –, mutta myös ryhmän illan mittaan kohentunut puolustaminen ja levypallopeli. Sasu Salin pudotteli sukkaan 14 pistettä. Sudet pelasi joukkueena tiiviimmin yhteen kuin monissa aiemmissa karsintaotteluissa. Joukkue tihkui taisteluhenkeä. Ja yleisön tuki oli vankkaa.

Ensi sunnuntaina klo 15 Susijengi päättää MM-karsinnat vieraspelillä Permissä Venäjää vastaan. Mikäli sieltä irtoaa vähintään kolmen pisteen voitto, Suomi pääsee MM-kisoihin. TV2 näyttää pelin suorana.

Tilanne on jännittävästi auki, huippujännittävästi.