Lehtikuva/Martti Kainulainen

Pääministeripuolue sai tarpeekseen pääministeristä ja oikeistopolitiikasta.

Helsingin Sanomien torstaina julkistama mielipidetiedustelu on ankeaa luettavaa pääministeripuolue keskustalle. Kannatus laski lähes prosenttiyksikön ja oli nyt 14,7 prosenttia. Se on huonoin luku sitten vuoden 2011 joulukuun.

Keskusta on vielä kolmanneksi suurin, mutta toivottoman kaukana kärkikaksikon muodostavista demareista ja kokoomuksesta. Toisaalta vihreät on enää prosenttiyksikön päässä, ja kovassa nousussa ja loppukiristään tunnetut perussuomalaiset voivat yllättää niin, että keskusta putoaa viidenneksi.

Keskustan peruspalveluministeri Annika Saarikko purki aamupäivällä harmiaan harvinaisen avomielisesti Twitterissä: surettaa, harmittaa ja syyllistääkin.

Saarikko esitti avoimen kysymyksen, mitä keskusta on tehnyt väärin.

Vastauksiksi tuli jäätävä lista, joista huokuu epäluottamus puheenjohtaja Juha Sipilään ja epäluulo puolueen oikeistolaistumiseen. Kaikki vastaajat eivät tietenkään ole keskustalaisia, mutta kommenteista välittyy aito pyrkimys analysoida itse asiaa, mikä ei ole ihan tavallista some-keskusteluissa.

ILMOITUS

Tässä poimintoja siitä, mistä keskustan kannatusromahduksen arvioidaan johtuvan:

”Talous ei ole kaikki kaikessa, jos arvot ovat hukassa. Politiikkanne näyttää kähminnältä viime vuosisadan malliin.”

”Enemmän empatiaa ja vähemmän huonommassa osassa olevien ihmisten elämän kurjistamista. Tämä tulee päällimmäisenä mieleen. #aktiivimalli ja #kiky, se miten ne toteutettiin ja edelleen toteutetaan oli #keskusta'lta iso virhe.”

”Miksi annoitte Soinin jatkaa vielä 6/2017? Berner case!”

”Julkinen perusterveydenhuolto tulisi viipymättä vahvistaa ja varmistaa sen resurssit, tasalaatuinen toiminta ja vahvat koulutusrakenteet. Valinnanvapaus on tähän nähden toissijaista.”

”1. PM:ksi ihminen, joka ei osannut politiikkaa. Ei ole aloittelijan paikka. 2. Makun sotkeminen soteen paha virhe, syynä pol. ahneus. Pelkkä sote olisi ollut jättiurakka itsenään. 3. Koulutusleikkaukset. 4. Kiky ja köyhien toistuva kyykyttäminen. 5. Jatkuva sekoilu linjauksissa.”

”Ylimielisyys ja välinpitämättömyys pienituloisia ja vähäosaisia kohtaan. Hyvinvointiyhteiskunnan uhraus businessalttarilla. Muuttuminen täysin oikeistolaiseksi ja unohtaen puolueen arvot.”

”Hyväksyitte kokoomuksen ´valinnanvapaus`-puhalluksen lähinnä identiteettipoliittisen 18 maakunnan vaatimuksen takia.”