Lehtikuva/Mikko Stig

Toiminnanjohtajan mukaan seuraavan hallituksen tehtäväksi jää siivota ongelmat.

Työttömien Keskusjärjestö on pettynyt aktiivimallin kumoamista koskevan kansalaisaloitteen hylkäämiseen eduskunnassa. Yli 140 000 kansalaisen allekirjoituksella ei ollut merkitystä päättäjille, järjestö katsoo.

Kansalaisaloitteen kumoaminen tehtiin hallituspuolueiden äänin 96 –77. Tyhjää äänesti 7 edustajaa ja poissa oli 19 edustajaa. Äänestystulosta voi tarkastella lähemmin eduskunnan pöytäkirjasta.

Tiistaina käydyssä keskustelussa paikalla oli vain kaksi hallituspuolueen edustajaa ja kaksi ministeriä.

Sinisten ministerit Pirkko Mattila ja Jari Lindström myönsivät aktiivimallin ongelmat, mutta vetosivat siihen, että lakia on korjattu ja että parhaillaan sitä arvioidaan kolmikannassa.

Aktiivimallia puolusti Juhana Vartiainen (kok).

ILMOITUS

– Se, että osa ehdon täyttää ja osa ei, osoittaa että se on mennyt suunnilleen oikein. Juuri siihen perustuu aktiivimallin työttömyyttä alentava vaikutus, hän sanoi.

Työttömien Keskusjärjestön mielestä aktiivimalli on ollut työttömyysturvan leikkuri, joka eriarvoistaa työttömiä.

– Etenkin pitkäaikaistyöttömät, osatyökykyset ja ikääntyneet työttömät ovat joutuneet leikkauksen kohteeksi. Myös sairauspäivärahalta työttömäksi palaavat joutuvat leikkauksen kohteeksi, vaikka he ovat olleet tosiallisesti sairaana. Malli on myös alueellisesti epätasa-arvoinen, koska palvelut ja työmahdollisuudet eri puolilla Suomea vaihtelevat suuresti. Mitä aktiivivaikutuksia mallilla voi olla, jos leikataan ihmisiltä, jotka eivät voi täyttää ehtoja? kysyy toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski.

Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi on pöyristynyt siitä, että kansalaista ei kuulla oikeusvaltiossa.

– Eniten ihmetyttää maamme oikeusvaltion perinteestä katsottuna se, että kautta aikojen toiseksi eniten nimiä koonnut kansalaisaloite heitetään romukoppaan. Näin heitetään märkä rätti yli 140 000 kansalaisen perustellulle mielipiteelle. Tämä vaikuttaa rajusti kansalaisten uskoon parlamentaarista toimintaa kohtaan.

Haapakosken mielestä hallituksen viesti näyttää olevan, että kansalaisaloitteilla ei lakeja kumota.

– Seuraavan hallituksen tehtäväksi jää siivota tämän hallituksen aiheuttamat ongelmat. Valitettavasti tämänkaltaiset lait saattavat herättää ihmisissä niin syvää epäluottamusta ja epäoikeudenmukaisuuden kokemusta, että luottamus yhteiskuntaan ja demokratiaan murtuu. Sitä on vaikea korjata.