Nyt sen sanoo jo Kelan pääjohtajakin: ”Olen nyt kolme kertaa todennut, että vaikka me aurinko muutettaisiin kuuksi ja yritettäisiin tehdä hankinnoista asiakaslähtöisiä, pyörimme aina hankintalakipalikan ympärillä. Kaikki ahdistuvat siitä”.

Ei todellakaan ole mitään järkeä, että kilpailuttamalla vaihdetaan jatkuvasti vammaisen kotia tai pakotetaan vaikeavammaisen lapsen terapiakuntoutus alkamaan alusta uuden palveluntuottajan kanssa. Hankintalaissa on isoja ongelmia, ja ne ovat aivan itse aiheutettuja.

Todella kauan virallinen linja oli, että kun on pakko. On pakko avata kilpailulle, pilkkoa, myydä ja tehdä markkinaehtoiseksi, koska EU…

Sijoitusyhtiöille ei ole pakko kumartaa.

Yksi parhaita puolia koko tässä kaudessa Euroopan parlamentissa on ollut oikean tiedon äärelle pääseminen. Tämä on näkynyt erityisesti kahdessa asiassa: rautatieliikenteen ja vammaisten asumispalveluiden kohdalla.

Vammaisten asumispalveluja koskeva vetoomus vaati hieman taistelua parlamentin PETI- eli vetoomusvaliokunnassa, jotta asiaan saatiin komission kanta. Lopulta sain komissiolta kirjallisen vahvistuksen siitä, että vaikka Suomessa kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut ovat kansallisen hankintalain piirissä, EU:n laki ei sitä edellytä.

ILMOITUS

Hyvin samankaltainen tarina voidaan kertoa rautateiden kilpailutuksesta. Suomi tulkitsi pitkään, että neljäs rautatiepaketti tulee väistämättä pakottamaan rautateiden henkilöliikenteen avaamisen kilpailulle.

Ei pakota.

Olin itse neuvottelemassa neljättä rautatiepakettia ja tiedän siksi varsin tarkasti, minkälaiset poikkeusmenettelyt sen sisällä ovat mahdollisia. Varmistaakseni tulkinnan kysyin vielä kirjallisesti komissiolta asiasta.

Sama vastaus: kilpailutus ei ole ainoa vaihtoehto rautateiden henkilöliikenteessä, vaan suorahankinta on poikkeuksellisissa, perustelluissa olosuhteissa edelleen mahdollista. Oleellista on, että järjestelmä toimii kokonaisuutena yhteiskunnan ja asiakkaan kannalta fiksusti.

Kansainvälisille liikenteenharjoittajille tai sijoitusyhtiöille ei ole pakko kumartaa.

Jonkun on näköjään kuitenkin toimittava vallan vahtikoirana Euroopassa ja jaksettava vaatia kotimaassa aina vain uudestaan: toisinkin voi toimia! Nämä asiat ovat omissa käsissämme.