Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Jostain syystä oppositiopuolueiden edustajat eivät näe tarpeelliseksi kommentoida perustuslakivaliokunnan asioita.

Perustuslakivaliokunta jatkaa ensi viikolla hallituksen sote-esityksen käsittelyä. Valiokunta kokoontuu seuraavan kerran tiistaina.

Perjantaina hallituspuolueiden edustajat tuskailivat perustuslakivaliokunnan takana päivystäville toimittajille, kuinka hitaasti soten käsittely käy. Keskustan Markus Lohi parahti tuskaisesti, että ”tämä systeemi ei vain toimi”.

Sinisten Matti Torvinen puolestaan kommentoi Twitterin puolella, että perustuslakivaliokunta käsitteli konkurssilakia kolme tuntia. Torvinen vieritti syytä julkisoikeuden professori Juha Lavapuron niskaan. Torvisen mukaan Lavapuro oli vaatinut konkurssilain palauttamista perustuslakivaliokuntaan.

– Täytyy korjata kun en nyt sentään ihan kaikkeen ole syyllinen. Konkurssilakiin en ole koskenut, Lavapuro vastasi.

Aiemmin tällä viikolla Torvinen parahti Ilta-Sanomille, että perustuslakivaliokunta käsittelee soten sijaan kalastuslakia. Tästä kysyttiin puhemies Paula Risikolta keskiviikkona tiedotustilaisuudessa.

ILMOITUS

Risikko huomautti, että valiokunta ei voi koko aikaa käsitellä yhtä asiaa. Valiokuntaneuvosten pitää esimerkiksi pystyä kirjoittamaan lausuntoluonnosta, ja sitä ei voi tehdä käsittelyn aikana.

Kovia puheita

Hallituspuolueiden edustajien joukossa on tyytymättömyyttä Lavapuroa kohtaan, koska hän oli mukana antamassa kritiikkiä, jonka johdosta tiedustelulait palautettiin perjantaina valiokuntien käsittelyyn.

Ensi viikolla sotilas- ja siviilitiedustelulait tuodaan perustuslakivaliokuntaan, jonka tehtävänä on antaa niistä lausunto. Sotilastiedustelusta lausunto annetaan puolustusvaliokunnalle ja siviilitiedustelusta hallintovaliokunnalle.

Tiedustelulakien käsittely on etusijalla eduskunnassa, koska niiden mahdollistamiseksi muutettiin perustuslakia kiireellisesti.

Eilen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kutsui Lavapuroa ja kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheininia perustuslakitalebaneiksi.

– Jos herää epäilys, että joku laki rikkoo perustuslain takaamia kansalaisten perusoikeuksia, on se ehdottomasti tarkastettava perustuslakivaliokunnassa. On pöyristyttävää, että valtioneuvoston jäsen pitää tätä koko eduskunnan yksimielistä kantaa ”perustuslakitalebanismina”, kommentoi vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki puheita Twitterissä.