Lehtikuva/Jussi Nukari

Kun kysymys on perusoikeuksien toteutumisesta, asia on valmisteltava erityisen huolellisesti, puhemies Paula Risikko sanoo.

Sotilas- ja siviilitiedustelulait viivästyvät. Asia ratkesi torstaina, kun eduskunnan puhemiesneuvosto päätti palauttaa molemmat lakiesitykset valiokuntien käsittelyyn.

Syynä on se, että etenkin siviilitiedustelulakiesityksen perustuslaillisuus pitää käydä vielä läpi. Eduskunnan virkamiehet kävivät esitykset läpi sen jälkeen kun perustuslakiasiantuntijat olivat nostaneet esiin, että heidän mukaansa etenkin siviilitiedustelulaki on perustuslain vastainen.

Virkamiehet eivät omassa selvityksessään löytäneet selkeitä puutteita. Sekä sotilastiedustelu- että siviilitiedustelulakimietinnöissä oli virkamiesten selvityksen mukaan kuitenkin seikkoja, joita voidaan tulkita eri tavoin.

”Nämä henkilöt ovat hyvin arvostettuja perustuslakiasiantuntijoita”

”Virkamiestyönä näihin ei voida ottaa lopullista kantaa, vaan toimivalta arvion tekemiseksi on vain perustuslakivaliokunnalla”, tiedotteessa kirjoitetaan.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) kertoi torstaina tiedotustilaisuudessaan, että molemmat valiokunnat tulevat nyt pyytämään vielä lausunnon perustuslakivaliokunnalta. Tämä tarkoittaa lisätyötä jo täystyöllistetylle perustuslakivaliokunnalle, joka käy parhaillaan läpi muun muassa sote-uudistusta. Sen valmistumisesta ei ole vielä tietoa.

ILMOITUS

– Juttelin äsken valiokunnan puheenjohtajan (Annika Lapintie vas.) kanssa, ja hän totesi, että he tekevät koko ajan sosiaali- ja terveyslakipakettia. Voitaisiin ajatella, että jos se saataisiin ensi viikolla, he voisivat hyvin nopeasti ottaa tämän lausunnon tekemisen, Risikko sanoi.

Oppositio halusi tarkistuksen

Tiedustelulaakipaketin lähettämisestä takaisin valiokuntiin tehdään päätös perjantain täysistunnossa. Niiden mahdollistamiseksi on muutettu perustuslakia kiireellisesti, joten tiedustelulait ajavat muiden asioiden edelle.

Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että koko lisäkierros olisi mahdollisesti ollut vältettävissä. Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki kirjoitti keskiviikkona Twitterissä, että vasemmistoliiton ja vihreiden edustajat hallintovaliokunnassa esittivät siviilitiedustelulakien perustuslaillisuuden tarkistamista.

Tämä ei Arhinmäen mukaan käynyt hallituspuolueiden edustajille.

Arvostetut twitteristit

Risikolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, miten voi olla mahdollista, että muutamalla Twitter-viestillä saadaan aiheutettua moinen viivästys. Risikon mukaan Twitter on ensinnäkin nykyään tunnustettu viestintäkanava, jossa kirjoitettuja viestejä voidaan pitää tiedotteina.

– Nämä henkilöt ovat hyvin arvostettuja perustuslakiasiantuntijoita, Risikko huomautti.

Lue lisää: Twitter-viesteillä voi vaikuttaa – perustuslakiasiantuntijoiden some-viestit saivat eduskunnan pohtimaan tiedustelulakeja