Jarmo Lintunen

Vapaat jäävät pitämättä, koska käytännön järjestelyt kunnissa ovat heikolla tolalla.

Vain reilu puolet, 53 prosenttia, omaishoitajista pitää lakisääteiset vapaansa, kertoo THL:n selvitys. Tilanne ei ole uusi, sillä jo vuosien ajan omaishoidosta tehdyissä selvityksissä on saatu samansuuntainen tulos.

Vuonna 2017 omaishoidettavia oli yhteensä 47 886 henkilöä, joista yli puolet oli 65 vuotta täyttäneitä tai vanhempia. 70 prosenttia omaishoitajista on naisia.

Muistisairaudet ovat nousseet yleisimmäksi omaishoidon syyksi. On tavallista, että muistisairasta henkilöä pitää hoitaa ja pitää silmällä ympäri vuorokauden. Omaishoitajan jaksamisen vuoksi on tärkeää, että hän saa taukoja jatkuvaan varuillaan oloon.

Omaishoitajilla on hoitotilanteen raskaudesta riippuen oikeus joko kahteen tai kolmeen vapaavuorokauteen kuukaudessa. 80 prosentille heistä oli myönnetty vapaita sitovan omaishoitotilanteen perusteella.

– Tällä hetkellä vapaaoikeus myönnetään kuten laki määrää, mutta käytännön järjestelyt kunnissa ovat niin heikot, että hoitajat jättävät vapaansa pitämättä. Kuntien pitää löytää toimiva tapa järjestää vapaat, sanoo THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa.